Matica hrvatska Mostar

header jesen 2

You are here: Početna
Uvodna riječ
Akademkinja Ljerka Ostojić,
predsjednica Matice hrvatske Mostar

Dragi sugrađani, prijatelji, gosti,
Srdačno vas pozdravljam. Hvala što ste došli.

Kalendarsko proljeće u Mostaru je uistinu lijepo i svi koji su ga ikad doživjeli, slažu se s tim da je proljeće u Mostaru posebno. Mi koji smo u Mostaru doživjeli proljeća i proljeća, opet se i opet iznenadimo što ponovno sve leprša, miriše, blješti i budi nam optimizam, tjera nas da sve stvari, ljude, brda i ulice, volimo zato čisto onako što je proljeće.

Ponekad se čini da tome ništa ne treba: proljeće je u Mostaru i – dosta.
Nema dalje, rekli bi naši studenti.
Ali, pozvani smo uvijek i zauvijek učiniti nešto jedni za druge. Naučiti štošta jedni od drugih. Zato je stvoreno Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske u Mostaru.

Mostar je grad u trokutu tri grada – jednako udaljen od Dubrovnika, Sarajeva i Splita. Također, Mostar je dio trokuta tri velike graditeljske cjeline, uvrštene na UNESCO-ov popis spomenika – zajedno s Dubrovnikom i Splitom. Mostar je kandidat za kulturnu prijestolnicu Europe 2024. godine, i prošao je uspješno u drugi krug u kojemu su, uz Mostar, Banja Luka i norveški Bodo.

Ovogodišnji program manifestacije vam je dostupan; sve vas od srca pozivamo da nam se pridružite na izložbama, predstavama, glazbenim i književnim programima koje smo pomno birali i koje je, s ljubavlju i predanošću, organizirao mali vrijedni Matičin tim. Ne zovemo se mi slučajno Matica! Pčelice su to!

Mostarsko proljeće  otvaramo izložbom velikog Vlaha Bukovca. Dar je to  grada Dubrovnika Mostaru i Mostarcima. Gledajući djela Vlaha Bukovca moramo se sjetiti  što je o umjetničkom djelu rekao Arthur Schopenhauer, njemački filozof, poznati pesimist, koji ...ovaj svijet smatra najgorim od svih mogućih svjetova..., a o umjetničkom djelu nam je ostavio prekrasnu misao:
Pred umjetničkim djelom moramo stajati šutljivi kao pred vladarom i čekati da nas on oslovi.

Ivo Andrić kaže: Kultura nije samo ono što čitamo, što pišemo, što slikamo, što zidamo nego – kultura je pogled, i osmijeh, i ponašanje, i gestikulacija, i govor. Nesumnjivo da je ona u nama, jer se primjećuje od načina na koji nekome kažemo – zdravo, pa do jedne pjesme, slike, građevine.

Uz umjetnost, Matica hrvatska naglašava i posebno slavi kulturu rada. Stoga, na kraju, želim citirati našega dobrog gospara Luka Paljetka i dio njegove pjesme Dolazak proljeća:
Proljeće je reklo: Dosta je zime, i zato evo me,
i u to ime izdalo je nalog šaren svakom cvijetu
– Spavanja je dosta, ostavi sjetu, kakav je to način, na što to liči,
iz kreveta skači smjesta, i niči!

Mostarsko proljeće je niklo dvadeset i prvi put. Hvala vam svima za dolazak i druženje. Sve vas volimo i pozivamo na sve naše programe. Dobro došli!