Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PROSLAVLJENI SHLOMO MINTZ I ZG FILHARMONIJA U MOSTARU
PROSLAVLJENI SHLOMO MINTZ I ZG FILHARMONIJA U MOSTARU
Ponedjeljak, 27. travnja 2009.
Nastup Zagrebačke filharmonije s proslavljenim svjetskim violinistom i dirigentom Shlomom Mintzom, bez oklijevanja se može nazvati jednim od najznačajnijih kulturnih događaja ove godine u Mostaru. Zahvaljujući ponajprije ravnatelju Zagrebačke filharmonije, izvršnom producentu Mostarskog proljeća-Dana Matice hrvatske, Mostarcu Miljenku  Puljiću, ovaj svjetski program imali su prigodu pogledati i Mostarci.

- Pričao sam gospodinu Mintzu o Mostaru i našem festivalu, ponudio mu da nastupi sa Zagrebačkom filharmonijom, sa zadovoljstvom je prihvatio. To mu je prvi put da je u Mostaru, a s ovakvim gostom svjetskoga glasa, podižemo i kvalitetu Mostarskog proljeća, a i korak smo bliže punopravnom članstvu u Europskoj asocijaciji festivala – kazao je Puljić.

Inače, mostarski koncert Zagrebačke filharmonije i Shlome Mintza, kako je naglasio Puljić, generalna je proba pred njihov skorašnji zajednički nastup u Ankari.
Shlomo Mintz je oduševio virtuoznošću, kombinirajući na zadivljujuće spretan i zanimljiv način – dirigiranje i sviranje violine izvodeći Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 61. Ludwiga van Beethovena.

Onaj tko se uživio u Mintzovo umijeće umjetnosti, vrlo je dobro mogao shvatiti što je ovaj virtuoz mislio kada je kazao da je građanin svijeta.

Koncert koji je priređen pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a čiji je sponzor Hypo-Alpe –Adria banka, na programu je, uz Bethoveenov Koncert za violinu i orkestar, ponudio je i Papandopulov Amfitrion – predigru operi kao uvertiru, te na kraju 2. simfoniju u e-molu, op. 27 Sergeja Vasiljevića Rahmanjinova.

S koncerta je upućen i pozdrav maestru Vjekoslavu Šuteju koji prati sve programe Mostarskog proljeća,te predsjedniku Matice hrvatske Mostar Josipu Muselimoviću  želje za brzim oporavkom. 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP