Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti EUROPA U MOSTARU: Pljesak za salzburške soliste
EUROPA U MOSTARU: Pljesak za salzburške soliste
Utorak, 05. svibnja 2009.
Salzburški komorni solisti prvi put na Mostarskom proljeću, a drugi put u BiH, svojom su lepršavošću u izvedbi zahtjevnih Haydnovih i Mozartovih djela, priredili jednu ugodnu večer uz glazbu. Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Austrije u BiH, koncert je bio i prigoda obilježiti 200. godišnjicu Haydnove smrti.


- Austrijsko veleposlanstvo se raduje, da je Mostarsko proljeće moglo podržati upravo ovim koncertom i dobro prijateljstvo između Austrije i BiH njegovati i u ovom obliku. Prijatelji glazbe iz cijelog svijeta u ovoj memorijalnoj godini posvećuju posebnu pozornost životu i djelu ovog značajnog skladatelja, koji je svoju karijeru počeo u Zboru  Bečkih dječaka i bio najveći, najpoznatiji i najznačajniji skladatelj svoje epohe - poručili su iz austrijskog Veleposlanstva.Voditelj solista Lavard Skou-Larsen kaže kako su se upravo vratili s turneje po Americi, a nakon Mostara čekaju ih nastupi u Njemačkoj.
- Obišli smo grad... Prekrasan je... Bili smo u staroj gradskoj jezgri. Ljudi su divni, hrana odlična - kaže Skou-Larsen te pojašnjava po čemu je ovaj zanimljivi orkestar - neobičan. naime, svi umjetnici su slobodnjaci, i uz orkestar, nastupaju solistički.

Virtuoznošću i neobičnim nastupom oduševila je solistica Lisa Smirnova na klaviru.
Goste je pozdravio predsjednik Vlade HN županije Srećko Boras, kazavši kako raduje činjenica da se i Mostar, zahvaljujući Matici hrvatskoj i Proljeću, pridružio svjetskim metropolama koje obilježavaju godišnjicu Haydnove smrti, te zahvalio na potpori austrijskom Veleposlanstvu.

Na koncertu su bili i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, veleposlanik Španjolske u BiH Alejandro Enrique Alvargonzales, zamjenik Visokog predstavnika u BiH Anatoly Viktorov, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleše sa suprugom. 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP