Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti OTVORENA IZLOŽBA GIULIJA TURCIJA - Jedno sunce i jedno more u Kosači
OTVORENA IZLOŽBA GIULIJA TURCIJA - Jedno sunce i jedno more u Kosači
Srijeda, 06. svibnja 2009.
Jedno sunce – jedno more – Jadranska priča talijanskog slikara Giulija Turcija zasjala je u svoj punini svoga kolorita u Umjetničkoj galeriji kraljici Katarine. Tako se ovaj talijanski umjetnik, koji je, za života, ugostio mnoge mostarske slikare, ponovno našao u Hercegovini koju je istinski volio i u kojoj je pronalazio neiscrpno vrelo inspiracije.

Upravo o svojim je sjećanjima i danima druženja s Turcijem, kako u Italiji, tako i u Mostaru, govorio Florijan Mićković.
U ime Matice hrvatske Mostar i Mostarskog proljeća pozdravio je dr. Slavko Musa, koji je istaknuo:
-  Giulio Turci jedan je od najvažnijih slikara druge polovice 19. stoljeća u Italiji i, zasigurno, primjer svima onima koji nastoje otkriti čari vještine u svijetu slikarstva. Kao veliki svjetski putnik, cijeli svoj život ostaje vjeran Santarcangelu, kojemu se uvijek iznova vraća. U razdoblju od 1965. do 1970. godine, Giulio Turci nekoliko je puta posjetio Mostar, Počitelj i Sarajevo. Stoga i nije ništa neobično da se njegova izložba predstavlja upravo u Mostaru.
A Turcijeva Jadranska priča ispričana je i u gradu koji je toliko volio zahvaljujući njegovoj obitelji i Zakladi Giulio Turci, te Mostarki Ranki Mutevelić, a Organizatorima i gradu Mostaru zahvalili su Turcijeva kćerka Miresa Turci i Graziela Biagetti, iz Odjela za kulturu Grada Santarcangela di Romagne.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Mostara koji je podsjetio kako Jadranska priča između Mostara i Santarcangela traje još od sredine šezdesetih, kada je sklopljeno prijateljstvo između grada na Neretvi i regije Emilioa Romagna. 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP