Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti SLAVONIJA DONIJELA BOGATSKTVO PJESME I FOLKLORA
SLAVONIJA DONIJELA BOGATSKTVO PJESME I FOLKLORA
Srijeda, 06. svibnja 2009.
- Malo ćemo prenijeti duha Slavonije ovdje u Mostar i Hercegovu. Mislim da će se večeras ovdje osjetiti toplina slavonskog srca i širina slavonske duše, kao i bogatstvo pjesme, plesova i narodne nošnje - kazao je domaćin večeri Slavonija Hercegovini Branko Uvodić.


Ovo je drugi put da Slavonci gostuju na Danima Matice u Mostaru, odakle uvijek ponesu lijepe dojmove. Uz Slavonske dukate i Mariju Pavković snašu, nastupila je i kraljica hrvatske tamburaške glazbe Vera Svoboda.

- Sretna sam što sam u Mostaru, jer nosim jako lijepe uspomene kada sam ranije nastupala u ovom gradu. Ljudi su ovdje divni i zato se lijepo osjećam, a posebno mi je drago što se i na ovaj način spajaju regije, ljudi, običaji - kazala je Vera koja se mostarskoj publici predstavila u bogatoj slavonskoj narodnoj nošnji ukrašenoj zlatovezom, koja je u njezinu privatnom vlasništvu.
Boris Ćiro gašparac svojim je anegdotama nasmijao publiku koja je, u glas s njim, na početku njagova nastupa zapjevala Hercegovinu u srcu.

HKUD Valpovo 1905, čiji je predsjednik Berislav Brkić uručio monografije na dar potpredsjednici MH Mostar prof.dr. Ljerki Ostojić, predstavio se, u prekrasnim narodnim nošnjama, s plesovima i koreografijom iz Valpova pod nazivom - Ded poigraj Jelice, spletom plesova iz Brodske Posavine - Savo,vodo, te koreografijom iz baranje - Oj Baranjo, lipa i bogata.

Na kraju programa svi su izvođači, zajedno na pozornici, otpjevali - Ne dirajte mi ravnicu te I kad umrem, pjevat će Slavonija. Druženje je nastavljeno u mostarskom restoranu radobolja, gdje su simpatični dečki iz Valpova i Slavonski dukati, uzeli svoje tamburice i - zapjevali.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP