Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PLESOM O ČOVJEKOVIM PROMIŠLJANJIMA
PLESOM O ČOVJEKOVIM PROMIŠLJANJIMA
Petak, 15. svibnja 2009.
Istarsko narodno kazalište iz Pule na Mostarskom se proljeću ove godine predstavilo prvi put i to s plesnom predstavom Prazna soba na suncu, čiju ideju i koreografiju potpisuje Aleksandra Mišić koja je i otplesala jednu od tri uloge.

-    Inspiracija su mi bila djela američkog slikara Edwarda Hoppera koji je slikao realne životne situacije u kojima se svatko može pronaći. Predstava govori o tome – što se preispitujemo kad ostanemo sami, kako se ponaša čovjek u trenucima tjeskobe, samoće, depresije…, za čim poseže. Mi smo realne životne slike pokušali razigrati plesnim pokretima. Plesom dočarati neku atmosferu fizički je mnogo teže, no ako postignete sklad s vašim tijelom, osjetite u njemu iskrenost, onda je mnogo lakše – kazala nam je koreografkinja Mišić. Originalnu glazbu skladala je Tamara Obrovac, premda glazbenu podlogu čine i ulomci iz djela drugih autora.

Aleksandra kaže kako bavljenje plesom podrazumijeva odricanje od malih nogu.
-    Kao djeca u dvorani smo po pet sati. Kao profesionalci i po osam sati. Inače, Pula i Istarsko narodno kazalište njeguju plesni izričaj i odavde je poniklo sedam jako dobrih plesača i koreografa.
Branko Banković, koji, uz Aleksandru i Eldu Kosanović-Radovik, pleše u predstavi, kaže kako se pokretom, pogotovo plesnim, puno lakše i brže prenese poruka. Tradicija suvremenog plesa, što se Hrvatske tiče, ističe Banković, jako je izražena u Zagrebu, dok se  u Puli s time krenulo velikim zamasima. 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP