Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PONOĆNA IGRA KAO INTERAKCIJA S PUBLIKOM
PONOĆNA IGRA KAO INTERAKCIJA S PUBLIKOM
Ponedjeljak, 18. svibnja 2009.
Smjestivši radnju predstave Pomoćna igra u intiman ambijent, nadohvat ruke gledateljima, Gradimir Gojer povezao je događanja na sceni i publiku, stvarajući tako nesvakidašnju interakciju u kojoj je sve jedna velika predstava. Mediha Musliović i Izudin Bajrović  u ulogama Marije i Jakova, dvoje glumaca koji noću, u intimističkom ambijentu, uz svijeće dok vani pada kiša, uvježbavaju predstavu u kojoj su glavni likovi hrvatski pjesnik Vladimir Vidrić i gospođica Sali.Predstava oslikava njihov međusobni odnos koji od glumačko-partnerskog na sceni, poprima obrise ljubavnog.

- Što je uloga složenija, to je za glumca veći izazov. Nadam se da je publika mogla osjetiti naše bilo. A to je li u Jakovu ima i mene… Pa, znate, kao glumac uvijek najviše igram sebe. Na kraju krajeva, svi ti likovi su u nama – kaže Izudin Bajrović.

Redatelj predstave Gradimir Gojer ističe kako je Ponoćna igra u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo imala veći uspjeh njego njezina inačica u hrvatskim teatrima. I sam autor Dubravko Jelačić Bužimski, koji je bio na sarajevskoj premijeri, kazao je da je, po njemu, to najuspjelija postavka.
Ponoćna igra kao primjer teatra u teatru, ističe redatelj, za cilj je imala istaknuti glumački potencijal dvoje glumaca, prvaka Narodnog pozorišta, te izbrisati granice između teatarske igre kao takve i stilizacije te igre.

- Ponoćna igra u sebi obrađuje niz intrigantnih tema. Između ostalog i političke – Vladimir Vidrić bio je progonjen zbog pokušaja paljenja mađarske zastave, ljubavne, sociološke, dakle – radnja se razvija u nekoliko pravaca – kaže Gojer, ističući kako bi, zajedno s Danima Matice hrvatske, koprodukcijski na scenu želio postaviti Krležinu dramu U logoru.
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP