Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti FILMSKI PORTRET VLATKA FILIPOVIĆA
FILMSKI PORTRET VLATKA FILIPOVIĆA
Utorak, 19. svibnja 2009.
Ugledni bosanskohercegovački dokumentarist redatelj i scenarist Vlatko Filipović, predstavljen je na filmskoj večeri u sklopu Mostarskoga proljeća sa svoja tri filma - Hop-Jan, te dva iz neretvanske trilogije Saga o Neretvi pod nazivom Čarobni jug i Pečat vremena.

Zahvalivši Matici hrvatskoj što je organizirala ovaj filmski portret, Filipović je posebno zahvalio mlađoj publici, svojim studentima, približivši im filmove koje su imali prigodu vidjeti na projekciji priređenoj na Maloj sceni HNK.

- Hop jan film je koji govori o bračkom kamenolomu, u kojemu predradnik stalno uzvikuje hop-jan, gdje radnici svi u jednoj sekundi moraju udariti o kamen. Film je dobro prošao, bolje od mene - smije se Filipović. Inače je prvi film iz regije koji je uvršten u Galeriju modernih umjetnosti u New Yorku.
Druga dva filma - Čarobni jug i Pečat vremena iz neretvanske trilogije, donose priču o slivu Neretve od ušća do Mostara, te priču o Trebišnjici - Popovu polju i Ravnu, rodnom kraju autora.

U ime Matice hrvatske Mostar na filmskoj je večeri pozdravio glavni tajnik MH Mostar prof. Ivan Sivrić. Inače, Vlatko Filipović jedan je od najuglednijih bh. redatelja , jedno vrijeme radio je kao umjetnički direktor Sutjeska filma, a u tom razdoblju dobiva i dvije Zlatne arene za scenarij u Puli, bio urednik Dokumentarno obrazovnog programa TVBiH, a predaje kolegij Filmska i RTV kultura na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti Sveučilišta u Mostaru te Pedagoškom fakultetu Sarajevskog univerziteta. (mbm) 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP