Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti SVJETLOST HERCEGOVINE KROZ FOTOGRAFIJE
SVJETLOST HERCEGOVINE KROZ FOTOGRAFIJE
Petak, 29. svibnja 2009.
- Ova fotomonografija želi biti svoja, želi biti drugačija… Želi prikazati Hercegovinu u jednom novom svjetlu. Nakon godina iščekivanja, ona je tu… Ona je novi početak. Podsjetimo, ovo je treća fotomonografija o Hercegovini, nakon prve iz 1981. godine koja je sadržavala detaljan prikaz općina sa svim partizanskim spomenicima, druga iz devedesetih autora Ćirila Ćire Raiča  i ova je treća. 

Temeljna je postavka bila kako prikazati Hercegovinu koja do sada nije viđena, o kojoj vladaju stereotipi da je to zemlja krša, kamena i bezvodan zemlja – kazao je na promociji fotomonografije Hercegovina-zemlja svjetlosti jedan od autora dr.sc. Božo Skoko.

Monografija o Hercegovini, zemlji svjetlosti, kako je nazva Ivo Andrić, predstavljena je u Umjetničkoj galeriji kraljice Katarine u sklopu Mostarskog proljeća, a u organizaciji MH Mostar i zagrebačke tvrtke Novelti Millenium. Fotografije potpisuje jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetničkih fotografa Ivo Pervan, dok je monografiju dizajnirao Boris Ljubičić, koji je pojasnio način slaganja materijal .

-    Radio sam paralele i sinteze fotografije. Slagao po dvije stranice koje vode dijalog. Katalogizirao sam svjetla iz Andrićeva naslova, a cijela knjiga, kao i slika na naslovnici, prelomljene su u obliku slova H – pojasnio je Ljubičić.
Promotori su bili komunikolog i interpretator hrvatskog fenomena, predsjednik i jedan od utemeljitelja Hrvatske udruge za odnose s javnošću Mihovil Bogoslav Matković, te publicist i teoretičar, suosnivač i idejni začetnik Croata kravate i ravnatelj Akademije Cravatica Marijan Bušić.

-    Ovom fotomonografijom ljestvica je dignuta jako visoko. U njoj su raščlanjena značenja u koja smo gledali, ali ih nismo vidjeli. Primjerice HERC (srce), EGO (ja), VINA – naglasio je Bušić sve značenjske zanimljivosti koje ova riječ krije u sebi.
U ime Matice hrvatske Mostar pozdravila je Nada Dalipagić, u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma Mate Bandur, stihove o Hercegovini govorio je glumac HNK Mostar Robert Pehar, nastupila je sopranistica Antonela Malis i mladi Franjo Marić na diplama.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Hrvatski narodni sabor BiH

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP