Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PREDSTAVLJEN OGULIN – GRAD BAJKI
PREDSTAVLJEN OGULIN – GRAD BAJKI
Petak, 29. svibnja 2009.
Ogulinski festival bajke i Turistička zajednica Grada Ogulina gostovali su u Mostaru u sklopu Mostarskog proljeća gdje su predstavili svoje projekte te predavanje Ivanke Dimitrijević – Ogulin u Ivaninim Pričama iz davnine.
-    Sretni smo da su te priče nastale na osnovi Ivaninih sjećanja na rodni Ogulin i ako ih pažljivije analiziramo, vidjet ćemo da je ona zemljopisne, povijesne i ine pojmove vješto kombinirala s likovima iz mitova i bajki, stvarajući tako svoj čudesan svijet – kazala je Dimitrijević ističući kako od svih bajki ove hrvatske spisateljice samo u priči Ribar Palunko i njegova žena nema elemenata Ogulina.

Predsjednica Turističke zajednice Ogulina Ankica Puškarić kazala je kako žele napraviti Hrvatsku rutu bajki, po uzoru na one koju ima Njemačka.

-    Tako bismo povezali Zagreb, Ogulin, Rijeku, Slavonski Brod… i napravili jednu prekrasnu priču – kazala je Puškarić.

U pričama Ivane Brlić Mažuranić prepoznaje se Legengrad, rijeka Dobra, Klek…, primejrice u priči Kako je Potjeh tražio istinu prepoznaju se Krčevine, šumovit predio Ogulina, a svaki element njezine priče, kazala je Dimitrijević, nastao je kao sjećanje na rodno mjesto.
Kao ilustraciju, Dimitrijević je uzela ulomke iz Ivaninih priča, poput one o Regoču:
- Pod zemljom sve prorovano: na sve strane putovi i stupovi i sam Bog bi znao, tko onuda toliko prolazi. I čuju se vode gdje šume i vjetrovi gdje pire...

U razgovoru s producentom Miljenkom Puljićem dogovoreno je da se Ogulin i iduće godine predstavi na Mostarskom proljeću. (mbm) 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP