Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti ZAVRŠENO MOSTARSKO PROLJEĆE 2009.
ZAVRŠENO MOSTARSKO PROLJEĆE 2009.
Četvrtak, 04. lipnja 2009.
DOVIĐENJA, DO DOGODINE.

Nakon 45 dana vrhunskih glazbenih, kazališnih, likovnih, književnih, filmskih i dječjih programa, otvaranjem izložbe velikoga hrvatskog umjetnika Dimitrija Popovića i koncertom Maksima Mrvice, spuštena je zavjesa na XI. Mostarsko proljeće – Dane Matice hrvatske 2009. U uvertiri svečanosti u Umjetničkoj galeriji kraljice Katarine, u ime MH Mostar pozdravila je potpredsjednica Matice prof.dr. Ljerka Ostojić koja je, između ostalog, naglasila:
- Uživali smo u raskoši talenata – glazbenih, kazališnih, likovnih, književnih … Radovali se ljepoti umjetnosti koja je mjesec i pol dana držala Mostar u društvu muza.

I ono što je najvažnije. Upravo na ovom, jedanaestom Mostarskom proljeću iz Vilniusa u Litvi, s Generalne skupštine Udruge europskih festivala, stigla je vijest o prijemu našega festivala u Europsku udrugu festivala. I to bez suzdržanog ili glasa protiv. 147 zastupnika svojim su glasovima i na ovaj način potvrdili visoku razinu našega festivala. Priznanje je ovo koje godi, ali i obvezuje – i nas, kao i grad Mostar sada kao jednu od svjetskih kulturnih destinacija.  Pred Mostarskim proljećem novi su izazovi, izazovi koji raduju i usmjeravaju nas ka još većim ciljevima.

O izložbi Dimitrija Popovića na kojoj je veliki umjetnik prikazao 20-tak djela iz ciklusa Corpus Mysticum, govorio je povjesničar umjetnosti prof.dr. Antun Karaman.

Izložbu je otvorio i Mostarsko proljeće proglasio zatvorenim predsjednik Uprave i gen. direktor generalnog sponzora HT-a Mostar mr. Stipe Prlić, koji je istaknuo:
-    Matica hrvatska Mostar jedan je od najznačajnijih nositelja kulturnog života u gradu Mostaru, ali i šire. Svojim radom povezuje ljude iz različitih krajeva svijeta pokazujući kako nas različitost oplemenjuje, a ovom manifestacijom istodobno poziva i druge organizacije i pojedince da se još više uključe u kulturno bogaćenje i Mostara i cijele BiH. Potvrda kvalitete Mostarskog proljeća nedavna je odluka Generalne skupštine Europske  udruge festivala kojom se ova manifestacija prima u punopravno članstvo. Naše poduzeće Hrvatske telekomunikacije Mostar ove je godine bilo generalni sponzor Mostarskog proljeća i to ističem s ponosom. Nama je bila velika čast i ove godine podržati projekt, a podržavamo ga od samog početka svih 11 godina. Siguran sam kako će naša suradnja biti nastavljena i ubuduće. Svečanost zatvaranja glazbeno je obojio Akademski zbor Pro Musica, uz korepetitoricu prof. Marijanu pavlović i voditelja don Dragana Filipovića.

Izveli su Zbor Židova iz opere Nabucco, skladbu salve, te Neka cijeli svijet iz mjuzikla Jalta, jalta u kojoj se predstavio solist Josip Prskalo.
Nakon izložbe Dimitrija Popovića, uslijedio je koncert Maksima Mrvice koji je, nakon 2004., po drugi put na Mostarskom proljeću. Mrvica je oduševio vrhunskim glazbenim umijećem na koncertu podijeljenom u dva dijela koji je bio kombinacija crossover i klasičnih izvedbi.

-    Zapravo ovakav program izvodim svaki put kad nastupam sam na koncertima. Večeras sam se odlučio za kombinaciju skladbi s mojih nekoliko albuma. A što se tiče usporedbe s prvim koncertom ovdje u Mostaru, ovo večeras bilo je nešto potpuno drugačija. Onda sam nastupao s bandom i u okviru turneje The Piano Player – kaže maksim koji je u Mostar stigao u pratnji mame Slavice i tate Karmela, menadžera Mela Busha, te Marije i Hrvoja Huma iz zagrebačke agencije Otok glazbe, koja zastupa njegova prava u Hrvatskoj i BiH.

Dva dana u Mostaru proveo je uglavnom vježbajući za nastup, navratio je i u Međugorje, probao burek, pršut i sir i uz osmijeh kazao kako nije stigao kupiti ništa kćerkici LeeLooo:
-    To su riješili dida i baka… Oni su se pobrinuli za darove. 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP