Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti STEĆKE TREBA ZAŠTITITI I STAVITI NA UNESCO-ov POPIS SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE
STEĆKE TREBA ZAŠTITITI I STAVITI NA UNESCO-ov POPIS SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE
Utorak, 15. rujna 2009.
stecci1aPREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „STEĆCI – BOSANSKO I HUMSKO MRAMORJE SREDNJEGA VIJEKA“

Nakon tri godine istraživanja, u nakladi IK Rabic iz Sarajeva, svjetlo dana ugledala je monografija prof.
Dubravka Lovrenovića - Stećci – bosansko i humsko mramorje srednjega vijeka. Monografija je, u organizaciji Matice hrvatske Mostar, u ime koje je pozdravio prof.

Jago Musa, predstavljena u Galeriji kraljice Katarine. Urednik knjige Željko Ivanković podsjetio je kako u posljednjih 30 godina nije napisana nijedna knjiga vezana za stećke, fenomena koji ne prestaje buditi zanimanje svojom tajnovitošću i monumentalnošću. Lovrenović, kaže Ivanković, promatra u monografiji fenomen 'ars moriende' - kulturu umiranja u srednjem vijeku, s mjestom stećaka u toj priči.

-  Život i smrt su oduvijek dva isprepletena i nerazdvojiva pojma i svako povijesno razdoblje imalo je svoju vlastitu viziju smrti i tako su stećci upravo jedan takav vid predstavljanja smrti – kaže autor D. Lovrenović koji je monografiju posvetio Šefiku Bešlagiću koji je svojim sustavnim radom postavio znanstvene osnove za izučavanje bosanskog i humskog mramorja srednjega vijeka.

Lovrenović kaže kako je poznato da su nacionalne historiografije svojatale ili svojataju stećke, no stećci su – interkonfesionalni - pod njima počivaju i katolici, i pravoslavci, i bogumili i dr. Po popisu iz 1980., na teritoriju BiH postoji oko 60 000 stećaka, no malo se toga čini na njihovoj zaštiti. Pokrenut je i projekt za uvrštavanje stećaka na listu kulturne baštine UNESCO-a.

O monografiji je govorio i prof.dr. Enver Kazaz, ulomke iz knjige čitao Robert Pehar, a nastupio je i Akademski zbor Pro Musica. Mostarski umjetnik Ljupko Antunović darovao je prof. Lovrenoviću svoje viđenje – skulpturu stećka.

stecci1

stecci2

stecci3

stecci4

stecci5

stecci7
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP