Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PRVA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA MOSTARSKOG PROLJEĆA
PRVA SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA MOSTARSKOG PROLJEĆA
Srijeda, 21. listopada 2009.
festivalsko_vijece1Dani Matice hrvatske 2010. počinju izložbom Mersada Berbera i koncertom Inve Mule, završavaju Rock klasicima Zg filharmonije


Mostarsko proljeće –  Dani Matice hrvatske 2010. počet će 15. travnja izložbom Mersada Berbera i velikim koncertom na kojem će nastupiti solisti - jedna od najpoznatijih svjetskih sopranistica Inva Mula, tenor Zoran Todorović  i bas Ivica Šarić uz dirigenta Vjekoslava Šuteja ili Ivana Repušića, te pratnju Sarajevske filharmonije. Rečeno je to na prvoj konferenciji za novinare Mostarskog proljeća 2010. na kojemu su pretprogram, uz izvršnog producenta prof. Miljenka Puljića, predstavili i članovi Festivalskoga vijeća – dr.sc. Ivo Prlender, prof. Ivica Šarić i Renato Švorinić.

Kako je ovaj festival od ove godine i punopravni član europske udruge festivala – EFA-e, naglasak je na europskoj suradnji kao i aplikacijama prema europskim fondovima, te je naglašeno kako bi se i lokalna zajednica trebala uključiti s određenim vidom potpore. Od ove godine mostarski je festival i u zajedničkom katalogu EFA-e, a na idućoj generalnoj skupštini koja će se održati u Italiji, prvi put će biti i izaslanstvo Mostarskog proljeća.

festivalsko_vijece2

Što se, pak, programa tiče, iduće, 12. Mostarsko proljeće donijet će ponovno mnoštvo vrhunskih programa. Od kazališnih programa vidjet ćemo koprodukciju HNK Zagreb i Dubrovačkih ljetnih igara – predstavu Hamlet, HNK Split dolazi s Podvalom ludosti, HKK Zadar s – Nije bila peta bila je deveta, Teatar Zvezdara izvest će Larryja Thompsona –tragediju jedne mladosti ili Generalnu probu samoubojstva… Suradnja s Kotor Artom bit će okrunjena koncertom Ratomira Martinovića na klaviru, a posebno je zanimljiv koncert makedonske glazbenice Kaliopi u pratnji Edina Karamazova kao i Derviša iz turske Konyje. Iz Mađarske dolazi jazz fusion band Djabe, flamenco donosi Kiko Ruiz, tu je i klapska večer posvećena Ljubi Stipišiću, te scenski kolaž prvakinje HNK  MostarTatjane Feher.

Planirana je izložba Davorina Briševca, Dječji dan, nastup Lovre Pogorelića, Monike Leskovar i Dejana Bogdanovića, glazbena radionica i koncert s polaznicima, izložba Stoljeće hrvatskoga slikarstva, Portret pjesnika Ivana Kordića, Međunarodna pjesnička večer u suradnji sa Sarajevskim danima poezije, nastup trija Luwigana…
U tijeku su pregovori i za nastup jedne od najvećih svjetskih atrakcija – Vaya Con Dios, a festival će završiti koncertom Zagrebačke filharmonije s rock klasicima.
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP