Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti INTERNACIONALNI ODVJETNIK OBESPRAVLJENIH
INTERNACIONALNI ODVJETNIK OBESPRAVLJENIH
Srijeda, 21. listopada 2009.
j_muselimovic_priznanje1aVISOKO I VRIJEDNO PRIZNANJE UGLEDNOM ODVJETNIKU, PREDSJEDNIKU MATICE HRVATSKE MOSTAR

- Iznimno sam počašćen, iznimno sretan, što mi je Internacionalna liga humanista dodijelila svoje najveće priznanje. Zlatnu povelju Linus Pauling s Plaketom i Značkom, smatram nagradom za moj dugogodišnji profesionalni i humanitarni angažman. To me dodatno obvezuje i na nastavak ovakvog djelovanja – kazao je ugledni odvjetnik Josip Muselimović kojemu je, na svečanosti u mostarskome Hotelu Ero, uručena Zlatna povelja Linus Pauling s Plaketom i Značkom.

Muselimović je zahvalio Internacionalnoj ligi humanista što je, kako je kazao, prepoznala njegov dugogodišnji rad i nagradila ga svojim najvećim priznanjem, te počastila titulom Internacionalnog odvjetnika obespravljenih i izabrala za predsjednika Komiteta za svjetski poredak i humanizam.
- Ovom prigodom ne mogu a ne zahvaliti vrijednim suradnicima u profesiji i odvjetništvu, a potom i, na poseban način, skupini časnih intelektualaca okupljenih oko Matice hrvatske i Međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko proljeće".

Ovu Zlatnu povelju, Plaketu i Značku zaista doživljavam kao naše zajedničko priznanje. U svom, već dugom, životnom i radnom vijeku primio sam najveća društvena, profesionalna i državna priznanja, ali ovo priznanje je zaista posebna čast i prema njemu se odnosim na poseban način - kazao je Muselimović.
Svečanost dodjele ovih visokih priznanja jedna je u nizu koje se održavaju u sklopu 35. obljetnice utemeljenja Lige, a otvorio ju je generalni tajnik prof. Zdravko Šurlan.
- Mostar dobio čovjeka koji će znati širiti ideje i čovjeka koji je na najljepši način, putem kulture i umjetnosti, okupio najveće umjetnike iz bivše Jugoslavije i doveo ih u Mostar. On je na neki način odveo Mostar u svijet i doveo svijet u Mostar. Josip Muselimović je od danas i predsjednik našeg Međunarodnog komiteta za humanizam i svjetski poredak i on mora okupiti sebi slične", kazao je Šurlan. Dodao je kako bi želio da vidi lijep Mostar kao središte u koje će dolaziti ljudi sa svih krajeva svijeta.

- Mostar je grad pjesme, Mostar je inspiracija za sve za one koji hoće raditi, živjeti i stvarati i zato odavde upućujemo poruku mira da za sve ima mjesta ako u srcu imate ljubavi - poručio je Šurlan.

- Josip Muselimović promotor je dijaloga i kulture mira među ljudima i narodima. On je svojim radom, djelovanjem, ne samo u struci i zanimanju, već i kulturnim aktivnostima, gradio nove mostove prijateljstva i popravljao stare, porušene i pokidane tijekom ratnih djelovanja, čime je dao neprocjenjiv doprinos misiji mira Internacionalne lige humanista – stoji u obrazloženju Komiteta za nominaciju i izbor odvjetnika Muselimovića za ovo visoko humanističko priznanje.

Povelju Muselimoviću uručio je zamjenik predsjednice ILH-a počasni veleposlanik kulture mira prof.dr. Josip Vrbošić, a Plaketu i Značku dr. Ivo Prlender.

O laureatu su govorili i predsjednica Advokatske komore FBiH Amila Kunosić-Ferizović i Gradimir Gojer.
O Muselimoviću se, u obrazloženju nominacije, navodi kako je jedinstven primjer odvjetnika obespravljenih, poniženih, koji prava čovjeka na istinu i pravdu ne brani na klasičan  način kako to čine odvjetnici. On nije samo istraživač ljudskih sudbina, već visokoprofesionalni analitičar sudskih i istražnih postupaka, duboko analizirajući svaki postupak s pravne, etičke i humane strane odnosa prema čovjeku, između istine i pravde. Taj njegov postupak dobro je poznat sudskim i istražnim tijelima, zbog čega je veoma cijenjen i poštovan.

On predstavlja i putujući  živi dnevnik borbe jednog odvjetnika svjedočiti istini i pravdi, kada je većina iz pukog straha šutjela plašeći se odmazde režima, gubitka privilegija... Jednostavno, jednako je pobjeđivao i vrijeme i protivnike.

U odrazu onih koji su propovjedali politiku mržnje i razdora bio je promotor, misionar i svjedok mogućnosti multietničkoga, konfesionalnog i kulturalnog društva, a Mostarsko proljeće-Dani Matice hrvatske postali su „rasadnik“ prijateljstva, suradnje i razumijevanja među ljudima i narodima - navodi se u obrazloženju Odluke.

j_muselimovic_priznanje1

j_muselimovic_priznanje2

j_muselimovic_priznanje3

j_muselimovic_priznanje4

j_muselimovic_priznanje5

j_muselimovic_priznanje6

j_muselimovic_priznanje7

j_muselimovic_priznanje8

j_muselimovic_priznanje9

j_muselimovic_priznanje10

j_muselimovic_priznanje11


 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP