Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti POKOPAN MAESTRO VJEKOSLAV ŠUTEJ
POKOPAN MAESTRO VJEKOSLAV ŠUTEJ
Srijeda, 09. prosinca 2009.
sutej_smrtovnicaNa zagrebačkom groblju Mirogoj pokopan je maestro Vjekoslav Šutej koji je, između ostaloga, obnašao i dužnost umjetničkog ravnatelja Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske od 1999. godine.


Posljednju počast velikom maestru, u počasnoj straži uz njegov odar na Mirogoju, odali su i predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović i izvršni producent Mostarskog proljeća prof. Miljenko Puljić, inače ravnatelj Zagrebačke filharmonije, te članovi Festivalskoga vijeća Mostarskoga proljeća – dr. Ivo Prlender, Milan Štrljić, Ivica Šarić i prof. Srećko Šestan.

Na komemoraciji za preminulog maestra u Hrvatskom glazbenom zavodu, njegov prijatelj i kolega, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić istaknuo je kako je Šuteja krasila velika energija, izniman odnos, nepresušna životna i kreativna snaga. Podsjetio je da je Šutej 2003. godine postao šef dirigent Zagrebačke filharmonije, istaknuvši kako je imao čast raditi s tim iznimnim glazbenikom. Puljić je dodao, kako su često razgovarali o planovima Filharmonije, diveći se Šuteju koji je bio izravan, neposredan, karizmatičan, te vjerovao u dobru glazbu koja može promijeniti ljude. Neosporna je njegova umjetnička ostavština, njegovo mjesto u Zagrebačkoj filharmoniji, a osobito ugled na međunarodnoj glazbenoj sceni. Po svemu tome Šutej je bio najbolji ambasador i promicatelj hrvatske glazbe u svijetu, rekao je Puljić.

Posljednji ispraćaj maestra na mirogojskim arkadama, u nazočnosti mnoštva uglednika iz cijeloga svijeta, pratili su zvuci Ave Marije i Oliverove pjesme Vridilo je u izvedbi klape Iskon. Na adresu maestrove obitelji stigli su brojni brzojavi sućuti, između ostalih i od španjolske kraljice i kralja Juana Carlosa.
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP