Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti SLUŽENA MISA ZADUŠNICA ZA POKOJNOG MAESTRA VJEKOSLAVA ŠUTEJA
SLUŽENA MISA ZADUŠNICA ZA POKOJNOG MAESTRA VJEKOSLAVA ŠUTEJA
Subota, 30. siječnja 2010.
sutej_zadusnica1aVolio je Mostar kao svoj grad
Tada je bio dirigent svjetskog glasa, no unatoč svojoj slavi i uspjehu, maestro Vjekoslav Šutej u poratnim godinama, kad je Mostar još bio u ruševinama i malo tko je razmišljao o kulturi, uključio se u organizaciju manifestacije “Božić s Maticom”, koja je kasnije prerasla u veliku međunarodnu manifestaciju Dani Matice hrvatske Mostar - Mostarsko proljeće.

Ovoj manifestaciji i gradu Mostaru ostao je vjeran, pomažući koliko god je mogao do posljednjeg dana života, sve do svoje smrti od leukemije 2. prosinca 2009. Misa zahvalnica maestru Šuteju, odnosno Điđiju, kako su ga prijatelji jednostavno zvali, održana je u subotu navečer u kapeli crkve sv. Petra i Pavla, gdje su se u tišini, dostojanstveno, u nazočnosti njegove supruge Ivane i kćerke Alemke iz prvog braka, oprostili od svog prijatelja, učitelja, umjetničkog ravnatelja Mostarskog proljeća. Osim članova Festivalskog vijeća Mostarskog proljeća i predsjednika Matice hrvatske Mostar Josipa Muselimovića, bili su tu predstavnici gotovo svih kulturnih institucija u gradu te gradonačelnik Ljubo Bešlić. Mnogo je ovaj grad zadužio maestro Šutej - zahvaljujući njemu Mostar su pohodili umjetnici svjetskog glasa, a vijest iz Mostara otišla je ne kao iz grada načetog ratom, nego kao grada u kojemu kultura i umjetnost ispisuju novu stranicu povijesti.

sutej_zadusnica1

- Danas živimo u čudnom vremenu u kojemu čujemo riječi kao što su kriminal, malverzacije, ja… To su riječi tame. No nada je velika kad imamo kulturne djelatnike, vas, koji unosite svijetlo u tamu i donosite riječi čistoća, dobrota, ljepota, istina. Za dobro se uvijek isplati boriti. Upravo ovdje u Mostaru potrebno je da kultura unosi mnogo svjetlosti, da se čovjek ima hrabrosti boriti. Vjekoslav Šutej je volio i ljubio Mostar kao svoj Zagreb, i ostao je s nama i nakon groba'', kazao je u pozdravnom govoru u ime franjevačkog samostana i crkve sv. Petra i Pavla mostarski gvardijan fra Mate Dragičević. Fra Ante Marić je simbolično govorio o odnosu života i smrti, jer smrt i život jedno su - tajnu smrti nećete naći ako je ne pronađete u srcu života.
Fra Ante je podsjetio da je maestro Šutej bio veliki umjetnik, ali i čovjek koji je toliko volio Mostar i koji je dolazio u ovaj napaćeni grad kad je svoj Božić i Uskrs slavio u izgorenoj crkvi.

sutej_zadusnica2

- Uvjeren sam da je digao palicu i dirigirao ovom misom na kojoj smo molili za pokoj njegove duše - kazao je fra Ante, naglasivši da je maestro Šutej bio jedan od onih ljudi koji su dizali duh i kulturu našeg grada, a u toj misiji su svi kulturni djelatnici. Maestro Šutej ja za Mostar i za samo Mostarsko proljeće, koje je danas uvršteno u svjetsku asocijaciju festivala, učinio mnogo. Njegov lik u dirigentskom zanosu krasio je i vizualno rješenje prošlogodišnje manifestacije. Njemu u čast, nakon njegove smrti, Festivalsko vijeće je donijelo odluku da će se na Mostarskom proljeću dodjeljivati nagrada s njegovim imenom najuspješnijem ostvarenju. Iako je bio najavljen kao dirigent na svečanosti otvorenja ovogodišnjeg Mostarskog proljeća, maestro Šutej neće biti vidljiv, ali njegov duh, dirigentski zanos i umijeće, njegova ljubav prema ovom gradu i želja da mu pomogne, nastavit će živjeti na Mostarskom proljeću i u ovom gradu….

sutej_zadusnica4

sutej_zadusnica3

sutej_zadusnica5

(A.Copf, „Dnevni list“)
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP