Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Utorak, 22. ožujka 2011.
Držeći se dosljedno svoga kulturnoga i općeg narodnog poslanja, Matica hrvatska, kao nepolitička i izvanstranačka organizacija,nikada nije uzurpirala javnost uplitanjem u dnevnopolitičke događaje koji bi se kosili s njenim poslanjem.

Međutim, upravo to poslanje u društveno-etičkom i povijesnom smislu obvezuje Maticu hrvatsku da ne može ostati bez riječi u trenucima u kojima su, na ozbiljan, moguće i dugoročan način, dovedena u pitanje temeljna politička prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Događaji i odluke vezane za uspostavu vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, po mišljenju članova Predsjedništva i Nadzornog odbora Matice hrvatske Mostar, sadrže elemente političke samovolje koja je hrvatski narod dovela do razine nepodnošljivoga poniženja. Ovi događaji i ovakve odluke prijete najozbiljnijim produbljavanjem krize s nesagledivim posljedicama na općem, društvenom i državnom planu, a posebice na planu pogoršanja međunacionalnih odnosa.

Pred tim, za nas neželjenim, ali, nažalost, mogućim razvojem događaja, osjećamo se obveznim javno upozoriti najvažnije aktere nametnutih političkih rješenja na odgovornost koja se neće moći izbjeći.
Kreatore ovakvih odluka i ovakvih događaja podsjećamo da je hrvatski narod, u državotvornost Bosne i Hercegovine, ugradio stoljeća svoje duhovnosti i samobitnosti i da se, nitko dobronamjeran, ne može poigravati s njegovim dostojanstvom, i njegovim temeljnim nacionalnim pravima.

U vrlo osjetljivom trenutku za budućnost države Bosne i Hercegovine, kreatore ovakvih odluka i ovakvih događaja, želimo upozoriti da politička samovolja nikada u povijesti, nijednoj zemlji i nijednom narodu, nije donijela društveni mir, društveno blagostanje, i uvjete daljnjeg razvitka i napretka. Povijest nas uči da je politička samovolja prva stepenica na putu do nemira, nezadovoljstva i neželjenog kaosa.

Ne svrstavajući se ni uz jednu stranku, kao članovi najstarije kulturne institucije hrvatskoga naroda, pozivamo predstavnike političkih stranaka i predstavnike nedosljedne Međunarodne zajednice da od našega naroda otklone postupke zatiranja njegove političke volje, da zaustave nositelje neustavnog ponašanja i obeshrabre one koji hrvatskome narodu žele nametnuti neprihvatljiv model vladanja i upravljanja.

U Mostaru, 21. ožujka 2011.
Članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora Matice hrvatske Mostar 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP