Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti SPUŠTENE ZAVJESE NA MOSTARSKO PROLJEĆE 2011. – XIII: DANE MATICE HRVATSKE U MOSTARU
SPUŠTENE ZAVJESE NA MOSTARSKO PROLJEĆE 2011. – XIII: DANE MATICE HRVATSKE U MOSTARU
Četvrtak, 09. lipnja 2011.
leda1a
FESTIVAL KOJEMU SE UMJETNICI I ANSAMBLI RADO PONOVNO VRAĆAJU


Piše: Misijana Brkić-MilinkovićMjesec i pol dana festivala, dvadeset i četiri zbivanja, nekoliko stotina umjetnika sa svih meridijana, mnoštvo posjetitelja…, sažetak je, u brojkama, netom završenog Mostarskog proljeća 2011. – XIII. Dana Matice hrvatske.
Otvaranje Dana, već tradicionalno, bilo je u znaku Sarajeva i Sarajevske filharmonije uz koju su nastupili operni umjetnici i dirigenti rođeni u Bosni i Hercegovini, koji žive i rade u Hrvatskoj.

leda1

Klasični program donio je nastupe tri trija svjetskoga ranga – Celibidache trija (Trio Muenchenske filharmonije), ruskoga Brahms trija i Kotorart trija. Ostvarena je i suradnja s Veleposlanstvima Mađarske, Francuske i Španjolske u BiH. Zahvaljujući njima, mostarska je publika prvi put, u Galeriji kraljice Katarine, mogla vidjeti izložbu jednoga svjetskog umjetnika – oca op-arta - Victora Vasarelyja, slušati vrhunski jazz uz Viktor Toth trio ili sanjariti uz zvuke melankolične gitare Španjolca Richarda Gallena.

leda2

Potpuno drukčiji – folklorni doživljaj donijeli su članovi plesne skupine

Židovske općine Zagreb – Or haŠemeš – Sjaj sunca, koji su na Mostarsko proljeće stigli zahvaljujući suradnji sa Židovskom općinom Mostar.
Koreografkinja i voditeljica Neda Wiesler bila je ushićena dočekom mostarskih domaćina. Cvijeće koje je dobila na dar, čuvat će, kaže, kao suvenir, na jedno od najljepših gostovanja u svome životu.

leda3

Da… Takav ugled uživaju Dani Matice hrvatske… Ansambli i umjetnici iz regije, ali i šire, kažu kako je velika čast, ali i zadovoljstvo, biti dijelom Matičina Proljeća u Mostaru. Tako kazaše i pjesnici pristigli iz cijeloga svijeta – SAD-a, Rumunjske, Azerbejdžana, Malte, Turske, Maroka, Hrvatske, Srbije, Mađarske… Na tradicionalnom Mostarskom književnom proljeću, ostvarenom i ove godine u suradnji sa Sarajevskim danima poezije, govorili su svoje stihove, uživali u dočeku kod mostarskih franjevaca i Ljetnikovcu Radobolja, gdje ih je svojom poezijom počastio Mile Stojić.

leda4

I najmlađi su došli na svoje. Gledali su predstave „Pinokio“ Pozorišta lutaka Mostar i „Vragov most“ Lutkarskog kazališta, te ušli u pravu zemlju čuda, zajedno s  malim i velikim plesačicama Športsko-plesnoga kluba Erigo i glumicama Majom Lasić i Irenom Knezović, u odličnoj plesnoj predstavi „Alisa u zemlji čuda“.

Mostarsko proljeće ove je godine predstavilo i stvaralaštvo domaćih umjetnika – ak. slikara Krešimira Ledića, monografiju prof. Ubavke Prusine Prašo o „60 godina glazbenih škola u Mostaruu“, gastro-priručnik i kuharicu Slave Bage – „Dobar tek,  Bosno i Herecgovino“. Zajedno s Mostarskim proljećem, izložbom u Galeriji „Aluminij“ predstavio se i proslavio svojih prvih 100 godina Fotoklub Split.

leda5

Spomenimo i Festival dalmatinskih klapa Omiš i Nenu Belana, klaviristicu Lanu Genc, Jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži, nastup Martine Thomas i sastava Black Coffee, predstavu HNK Zadar – „Sarah Bernardth“, predstavljanje knjige akademika Stjepana Krasića „Počelo je u Rimu“, ali i događaje koji su Kosaču ispunili – do posljednjeg mjesta – koncert Gibonnija, Matije Dedića, Marka Ramljaka i sastava Black Coffee, te kultne „Gospodu Glembajeve“ u izvedbi  Ateljea 212.

I Krleža ponovno, u samoj završnici festivala!

Na svečanom zatvaranju u velikoj dvorani Kosače, višenagrađivana „Leda“ u izvedbi osječkog HNK, bila je odličan izbor za okončanje još jednoga blagdana umjetnosti i kulture u gradu na Neretvi. A i svojevrstan „hommage“ velikanu hrvatske pisane riječi Miroslavu Krleži, u povodu 30. godišnjice njegove smrti.
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP