Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti DVOSTRUKI UMJETNIČKI DOŽIVLJAJ U GALERIJI KRALJICE KATARINE U MOSTARU
DVOSTRUKI UMJETNIČKI DOŽIVLJAJ U GALERIJI KRALJICE KATARINE U MOSTARU
Petak, 09. prosinca 2011.
grgo1aGRGINI „PLAMIČCI I ISKRICE“ ZAGRLJENI S „PORTRETIMA“
Na Grginim portretima nastalim u fazi relaksacije, došla je do izražaja njegova kreativnost u neposrednom kontaktu s materijalom. Kad je riječ o kreativnosti, ona se ne uči. U čovjekovom biću, ona postoji ili ne postoji. U toj svojoj igri, Grgo se ne pridržava važećih normi, standarda, stereotipa, kultova i kulture.

Oslanja se na osobni doživljaj koji mu je jedino uporište, a to potvrđuju kiparski uratci koje je radio u zadnjih nekoliko godina. Ovo je prva Grgina samostalna izložba, nadam se ne i jedina, te vjerujem da će nastaviti potencirati svoju kreativnu stvaralačku stranu u ovom mediju – kazao je akademski kipar Stjepan Skoko na otvaranju izložbe „Portreti“ i predstavljanju zbirke pjesama „Plamičci i iskrice“ autora Grge Mikulića.

grgo2

Bio je to nesvakidašnji - dvostruki umjetnički doživljaj koji su zajedno, u prepunoj Galeriji kraljice Katarine, organizirali Matica hrvatska Mostar, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne i nakladničke kuće „Gral“ Š.Brijeg i „Gral Široki“ Zagreb.

grgo1

U ime Matice hrvatske Mostar nazočne je pozdravio potpredsjednik prim.dr. Slavko Musa, kazavši:
- Čast nam je što Matica hrvatska Mostar predstavlja  pjesnička i likovna nadahnuća ovoga čovjeka, za kojega ne možemo sa sigurnošću odmah utvrditi – je li ljepše stihove piše ili čudesno oblikuje kamen i drvo koji postaju gotovo pa stvarni likovi.

grgo3

Ususret još jednom Mostarskom proljeću koje i u svome novom, 14. izdanju, počinje 15. travnja 2012. godine, želimo naglasiti kako Matica hrvatska ne zaboravlja umjetnost i ljude koji je čine još ljepšom i bliskijom svima nama.
Izložbu „Portreti“ na kojoj je Grgo Mikulić izložio tridesetak svojih skulptura u kamenu i drvetu, otvorio je predsjednik MH Mostar Josip Muselimović:
- Nekad smo se divili čudesnim skulpturama babe Penavuše, čini mi se da smo s ovom izložbom, u Grgi Mikuliću dobili njezina nasljednika – kazao je Muselimović.

grgo4

Predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Marina Kljajo-radić koja potpisuje i predgovor Mikulićeve stihozbirke „Plamičci i iskrice“, kazala je:
- Pišući pjesme više od tri desetljeća, Grgo Mikulić zbirkom poezije „Plamičci i iskrice“, trajno se uprisutnjuje u kulturno-književno stvaralaštvo Hercegovine. Zbirku naslovljuje „Plamičci i iskrice“ jer tako doživljava svoj stvaralački impuls“ – kaže za sebe da je „čovik trenutka“ – zaiskri, proplamsa, a onda se opet vrati u okrilje zbilje. A njegova zbilja kreativno je određena – svakodnevno konzumira ljepotu – od najatraktivnijih turističkih odredišta u Hercegovini do legendi i povijesnih zbivanja vezanih za iste, te redovito prati sva kulturna događanja nerijetko i sudjelujući u njima… Zbirka koju nam je autor ponudio kronološki obuhvaća vrijeme od nejgovih studentskih dana do danas i svjedoči kontinuitet njegovog stvaranja – kazala je Marina Kljajo-Radić.
Sam Grgo Mikulić, inače poznati turistički djelatnik, direktor Ureda Turističke zajednice Županije Zapadnohercegovačke, zahvalio je svima onima  koji su mu pomogli jednu dugo zamišljanu dvostruku umjetničku večer pretočiti u stvarnost jer su, kaže, poetski plamičci i iskrice dugo u njemu tinjali. Baš kao i skulpture – likovi iz naše bliže i daljnje prošlosti, koje su, pak, dobile najviše ocjene publike što ih je, sa zanimanjem, razgledala.

grgo5

M.BRKIĆ-MILINKOVIĆ
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP