Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PREDSTAVLJENE KNJIGE UGLEDNOG MOSTARSKOG ODVJETNIKA JOSIPA MUSELIMOVIĆA
PREDSTAVLJENE KNJIGE UGLEDNOG MOSTARSKOG ODVJETNIKA JOSIPA MUSELIMOVIĆA
Četvrtak, 02. veljače 2012.
muselimovic_knjiga1aPRIČE IZ SJEĆANJA

Probuđena sjećanja autorova su peta knjiga; to je zbirka kolumni, eseja i intervjua ranije objavljenih u Večernjem listu- Promovirati „Probuđena sjećanja“ autora Josipa Muselimovića u potpunosti me ispunjava kao čovjeka i prijatelja. Počašćen što mogu dati doprinos u predstavljanju odvjetnika, povjesničara, kulturnog djelatnika, novinara, spisatelja, putopisca, kroničara, književnika, političkog analitičara, humaniste, čovjeka... Otrgnuti od zaborava surovu zbilju društvenih mijena nadvijenih desetljećima nad  hercegovačkim kršem s pozicije odvjetnika – aktera mnogih procesa starije će podsjetiti, a mlađe podučiti realnosti života onih koji su se drznuli željeti više. Ne podliježući pritisku ljudskog , Josip čuva kodeks časnog odvjetničkog, svjestan da i sa druge strane „mjerača „ pravde imamo samo obične ljude, u trenutku moći razmahane i izgubljene. Meštar piše o meštrima, ponosan što ima mogućnost darovati nam svoje misli i sjećanja.

S Josipom putovati Hercegovinom čini užitak kakav,  vremešniji će primijetiti, više ne možete doživjeti. Oštro pero Josipovo skreće pažnju kreatorima i arhitektima  modernog da moramo očuvati izvorno , kako „moderno„ ne bi izjednačili sa urbicidom - kazao je dr. Dragan Čović na promociji knjiga uglednog mostarskog odvjetnika, predsjednika MH Mostar,  Josipa Muselimovića, događaju koji je, u mostarskom hotelu „Ero“, okupio brojne predstavnike vlasti, crkvenih institucija, diplomatskog kora, odvjetnike, suce...

muselimovic_knjiga1

To nije bila samo promocija, nego društveni događaj kakav odavna Mostar nije vidio.
Uz najnoviju knjigu „Probuđena sjećanja“, predstavljene su i knjige „Moje odvjetičke godine“ i „35 godina u službi pravde i humanizma“. Moderatorica večeri bila je odvjetnica Ana Primorac,  urednik knjige „Probuđena  sjećanja“ Miro Petrović, kazao je:
- Probuđena sjećanja autorova su peta knjiga. U njoj ćemo naći sjećanja na čuvene procese i obrane, tekstove o prijateljima – maestru Vjekoslavu Šuteju, Cirilu Zovki, Stjepanu Krasiću; razmišljanja o velikim osobama – o Ivi Andriću, Ruđeru Boškoviću, fra Didaku Buntiću.  Tu su putopisi i prisjećanja s putovanja po zavičaju i bijelom svijetu… Na kraju knjige se nalaze dva razgovora s bliskim prijateljima – proslavljenim mostarskim nogometašima – Duškom Bajevićem i Marjanom Kvesićem.
Promovirajući knjigu prof.dr. Ljerka Ostojić kazala je:

muselimovic_knjiga2

- Probuđena sjećanja riznica su lijepih riječi i pravoga literarnog užitka na nešto više od 300 stranica, a odvjetnika Muselimovića otkrivaju kao izvrsnog pisca, pripovjedača, ali i čovjeka s originalnim novinarskim talentom, na kojem bi mu mnogi pozavidjeli. Lijepa, stilski i jezično dotjerana rečenica, pitkost i mirnoća kazivanja, ono su što odlikuje ovu knjigu, a kao moto gotovo svake njegove priče u Probuđenim sjećanjima, misli su, mudroslovce, citati velikih imena, od kojih je najviše onih Ive Andrića. Upravo u tim mudroslovicama sažeta je poruka svakoga Muselimovićeva književnog putovanja i prisjećanja na slučajeve iz vlastite karijere, na ljude, mjesta, događaje. Na izvrstan, književno uigran način, u pojedinim poglavljima, Muselimović kombinira opise i monologe odn. dijaloge među glavnim akterima svoje priče, i još jače i efektnije dočarava zbivanja čijim je svjedokom i sam jednoga dana bio – kazala je dr. Ostojić, a urednik Miro Petrović je zaključio:

- O veličini odvjetnika Muselimovića govore najveća priznanja za njegov odvjetnički rad.  O značaju njegova književnog rada najpohvalnije su pisali istaknuti književnici i publicisti… A, o ljudskoj veličini Josipa Muselimovića - svjedočimo svi mi koji smo došli večeras ovdje, njemu u čast!

MISIJANA BRKIĆ-MILINKOVIĆ/VEČERNJI LIST


PRIHOD OD PRODAJE KNJIGA CENTRU SV. OBITELJ
Prihod od prodaje knjige Probuđena sjećanja, odvjetnik Muselimović namijenio je Rehabilitacijskom centru za djecu s posebnim potrebama Sv. Obitelj. Donaciju je uručio ravnateljici Centra sestri Krunoslavi.
- To je mjesto na koje treba odlaziti i tko je god u prilici pomoći časne sestre i njihove suradnike. Njihova misija je bezgranična ljubav i potpora koju pružaju svakodnevno svim štićenicima toga centra – kazao je Muselimović.

muselimovic_knjiga3

muselimovic_knjiga4

muselimovic_knjiga5

muselimovic_knjiga6

muselimovic_knjiga7

muselimovic_knjiga8

muselimovic_knjiga9

muselimovic_knjiga10
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP