Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti INTRIGANTNO PREDAVANJE SPLITSKOG POVJESNIČARA KNJIŽEVNOSTI U ORGANIZACIJI MATICE HRVATSKE MOSTAR
INTRIGANTNO PREDAVANJE SPLITSKOG POVJESNIČARA KNJIŽEVNOSTI U ORGANIZACIJI MATICE HRVATSKE MOSTAR
Četvrtak, 15. ožujka 2012.
orujna_predstavljanje1a ALEKSA ŠANTIĆ BIO JE MEĐU PRVIM ORJUNAŠIMA

Povjesničar književnosti i književnik, nekadašnji književni kritičar Slobodne Dalmacije,  prof. dr. sc. Ivan J. Bošković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu tribine Matice hrvatske Mostar „Između korica“ , u Mostaru je održao predavanje o temi „Orjuna – ideologija i književnost“.

Prof. Bošković kazao je kako o ORJUNI, što je skraćenica za Organizacija jugoslavenskih nacionalista, a koja je nastala  1921.-1922. godine, hrvatska historiografija nije ništa pisala i da je, dok je pisao knjigu, pronašao tek nekoliko enciklopedijskih informacija.

orujna_predstavljanje4

- Više je taj pojam živio u svijesti ljudi, no što je bio znanstveno obrađivan – istaknuo je prof. Bošković, dodajući da je Orjuna bila ekstremno nacionalistička, šovinistička i teroristička, karakterizirana često upotrebom fašističkih metoda protiv „obespravljenih južnoslavenskih naroda“… Mogu se pronaći i navodi da je Orjuna bila otvorena teroristička i unitaristička organizacija čiji su članovi koristili fizičko nasilje protiv svojih političkih protivnika, zagovarali ukidanje parlamentarizma, sprječavali svaku društvenu revoluciju.

Među prvim „orjunašima“, kazao je prof. Bošković, bio je i Aleksa Šantić, čija je pjesma „Naša pesma“, postala svojevrsna himna Orjune… Iznio je prof. Bošković još dosta zanimljivih podataka poput toga da su poseban „trn u oku“ Orjuni  bili Zagreb i Stjepan Radić, da su današnju zgradu Hrvatskog sabora na Markovu trgu  zvali sarkofagom , a Zagreb (Za greb) – gradom – za grobom.

Prva predstava kojom je 1928. otvoreno splitsko HNK bila je predstava osvjedočenog „orjunaša“ književnika i političara Mirka Korolije, tadašnjeg intendanta HNK Split – „Jugana , vila najmlađa“.  Među književnicima orjunašima, prof. Bošković spomenuo je i Niku Bartolovića, Đuru Vilovića, Ćiru Čičin-Šaina, Sibu Miličića…. Posebno zanimljiv bio je životni put Đure Vilovića, koji je , od katoličkog svećenika, dospio do 5. čovjeka u četničkoj hijerarhiji. Đuro Vilović značajno je ime i hrvatske književnosti jer je napisao i šest romana, što je, kazao je prof.dr. Bošković, činjenica koju se ne može zanemariti.

orjuna_predstavljanje2

Izvrsna knjiga prof.dr. Boškovića „Orjuna – ideologija i književnost“, godine 2006.  nagrađena je nagradom 'JUDITA' za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, a Jutarnji list ju je uvrstio u 12 najboljih publicističkih izdanja te godine.
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP