Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti KRENULI PJESMOM POSVEĆENOM DELMATI, ZAVRŠILI DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA
KRENULI PJESMOM POSVEĆENOM DELMATI, ZAVRŠILI DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA
Petak, 29. lipnja 2012.
kate_zatvaranje_1aMOSTARSKO PROLJEĆE Nakon svečanog zatvaranja manifestacije koja je okupila kulturnu kremu regije

Nakon 55 dana i trideset jednoga programa, četrnaesto izdanje Dana Matice hrvatske u Mostaru završeno je protekloga vikenda ambijentalnom predstavom Dubrovačkih ljetnih igara „Kate Kapuralica“.

Opća je ocjena da je ovo bilo jedno od najboljih festivalskih izdanja Mostarskog proljeća posljednjih godina. Na pozornici Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, u Galeriji kraljice Katarine, u Amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, na Maloj sceni HNK Mostar, u Galeriji i Klubu Aluminij, gledali smo deset glazbenih programa i isto toliko kazališnih.

Najmlađi su mogli uživati u pet programa – lutkarskim predstavama Vuk i kozlići, Šuma na kraju svijeta; plesnoj predstavi Snjeguljica i sedam patuljaka, likovnoj radionici Djeca umjetnici u svijetu sjena i završnom izložbom najmlađih, nakon petodnevne radionice. Otvorena je izložba širokobriješke ALU – Ars Sacra, predstavljena poštanska marka Bh. nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog.

U spomen na maga umjetničke fotografije prošle godine preminulog Ćirila Ćiru Raiča priređena je izložba „Ćirini dokumenti“, te Okrugli stol o temi: Psihološki profil političara kojemu se može vjerovati. Gostovali su umjetnici iz cijele BiH, Hrvatske, SAD-a, Mađarske, Turske, Poljske, Slovenije, Njemačke, Srbije…

No, ono po čemu će ostati upamćeni 14. Dani Matice hrvatske u Mostaru svakako je veličanstven početak festivala – otvaranje Parka nobelovaca i otkrivanje spomenika bh. nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu, rad akademskog kipara iz Zagreba Zorana Jurića. Odaslana  je vijest o jedinstvenom projektu u svijetu – samo nekoliko metara jedan od drugog, u istom parku, dva nobelovca rođenjem iz iste zemlje. Nakon otvaranja parka kojemu je nazočio i predsjednik RH dr. Ivo Josipović, u spomen na Ljubu Stipišića Delmatu iz Kosače je krenula dalmatinska pisma.

Manifestaciju, koja će u idućih mjesec i pol dana postati središtem kulturnih zbivanja u regiji, otvorio je visoki pokrovitelj predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a i ove godine podržao ju generalni sponzor HT Eronet. Iduće jubilarno 15. Mostarsko proljeće bit će otvoreno 15. travnja 2013. predstavljanjem kulturnih i turističkih potencijala grada Dubrovnika.

MOSTARSKO PROLJEĆE 2012. U BROJKAMA
TRAJALO   55 dana
PROGRAMA 31
Kazališnih 10
Glazbenih 10
Dječjih  5
Ostalih 6
Umjetnika  oko 500
Posjetitelja oko 5.000

kate_zatvaranje_1
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP