Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U čast misionara oca Ante Gabrića - POKOPAN SA ŠAKOM NERETVANSKE ZEMLJE I BOČICOM JADRANSKOG MORA
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U čast misionara oca Ante Gabrića - POKOPAN SA ŠAKOM NERETVANSKE ZEMLJE I BOČICOM JADRANSKOG MORA
Subota, 30. lipnja 2012.
izlozba_gabric1a"Sveti Ante Neretvanski" – izložba fotografija autora Zvonimira Atletića posvećena  hrvatskom misionaru ocu Anti Gabriću, u organizaciji Udruge Ivan Pavao II. iz Splita i Matice hrvatske Mostar, otvorena je u galeriji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Otac Ante Gabrić, hrvatski je katolički svećenik, isusovac, misionar, rođen u Metkoviću, a preminuo u indijskoj Kalkuti 1988.

U tijeku je proces njegove beatifikacije. To je bio i povod izložbi koja je do sada predstavljena u 15-tak hrvatskih gradova, a nakon Mostara, ide i u Međugorje, u Majčino selo.

izlozba_gabric3

Izložbu je, u ime MH Mostar, otvorio član Predsjedništva fra Ante Marić koji se prisjetio svoga susreta s ocem Antom Gabrićem, u ljeto godine 1978., u Franjevačkom samostanu u Mostaru. Taj susret i osobno je ovjekovječio na crno-bijeloj fotografiji.

izlozba_gabric1

-  Godine 1969. , u vrijeme Hrvatskog proljeća, otac Ante Gabrić lađom je stigao u svoj rodni Metković gdje ga je dočekao i pozdravio cijeli grad, mnoštvo ljudi iz Hercegovine. On je za njih bio neka personifikacija spasitelja. Blisko je surađivao s Majkom Terezom. Za života pokrstio na tisuće ljudi. Po svojoj želji, pokopan je u misijskoj postaji „Mariapolli“. Na pokopu je bilo 20 000 katolika, muslimana i hindusa. Pokopan je sa šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora koje je ponio sa sobom kad se posvetio misijskom radu u Indiji i čuvao ih do kraja života – kazao je fra Ante.
U ime Udruge Ivan Pavao II. nazočne je pozdravio predsjednik Mate Bosnić, te novinar Ivan Ugrin koji se s ocem Antom susreo nekoliko puta.

izlozba_gabric2

- Otac Ante svakako je najpoznatiji hrvatski misionar u povijesti. To treba zahvaliti njegovu neumornom apostolskom žaru u navještanju Božje riječi među siromašnim stanovnicima Bengalije, kojima je, uz darivanje Krista, darivao i sebe samoga u svakoj prigodi. Nakon nekoliko druženja u Splitu, posljednji put smo se sreli u njegovu rodnom Metkoviću gdje smo dogovorili zajednički posjet Međugorju, što nažalost nije dočekao - kazao je Ugrin.

izlozba_gabric4

izlozba_gabric5

izlozba_gabric7

izlozba_gabric8
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP