Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PROMOCIJE: U prepunom hotelu ERO predstavljena knjiga Josipa Muselimovića
PROMOCIJE: U prepunom hotelu ERO predstavljena knjiga Josipa Muselimovića
Ponedjeljak, 11. veljače 2013.
promocija_muselimovic1a- Mostar je grad složen, nemirna duha u kojem je istinski teško postati uspješan. Ako si uspješan, onda će taj uspjeh teško biti priznati. Svi drugi moraju priznati da to što radiš izvrsno radiš, pa tek onda možeš očekivati u ovom gradu priznanje. Ovdje je, naprosto, uvijek bilo teško dohvatiti priznanje. Ovi ljudi koji se spominju u ovoj knjizi su to, ipak, uspjeli i na tome im iskreno čestitam – kazao je na promociji knjige autora Josipa Muselimovića „Mostarski dragulji – za sva vremena“ gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Promocija knjige uglednog mostarskog odvjetnika i predsjednika Matice hrvatske Mostar Josipa Muselimovića okupila je mnoštvo gostiju u hotelu Ero koji su velikim pljeskom pozdravili „mostarske dragulje“, 14 Mostarki i Mostaraca koji su ime Mostara pronijeli daleko izvan njegovih granica. I oni koji nisu bili na promociji - Muhamed Mujić, Enver Marić, Jasna Merdan Kolar, Jusuf Nikšić, Predrag Matvejević i Franjo Vladić, poslali su poruke kako su te večeri srcem i mislima u Mostaru.

Nazočnima su se obratili Duško Bajević i Ivica Ćurković, dvojica od 14 mostarskih dragulja iz Muselimovićeve knjige. Bajević, autorov dugogodišnji prijatelj, između ostalog je kazao:
- Kada sam vidio sva ta imena iz sporta, znanosti i kulture, pitao sam se-  jesam li s pravom s njima. Shvatio sam, Josipe, da želiš sačuvati od zaborava, istaknuti svaku dobru stranu i bogatstvo ovoga grada – kazao je Bajević i dodao kako vjeruje da autor sprema još jednu ogrlicu s još mostarskih dragulja.

Legendarni nogometaš Ivica Ćurković, čovjek koji u svojoj impozantnoj karijeri nije dobio ni jedan žuti ili crveni karton, diveći se autorovom senzibilitetu i načinu na koji je istkao knjigu od mostarskih dragulja, kazao je:
- Svi mi koji smo se našli na stranicama ove jedinstvene knjige dobivali smo mnoga priznanja tijekom naših karijera i života. Kad vas se sjeti vaš grad tu gdje ste rođeni i odrasli, napravili prve korake u profesiji koju ste često igrom slučaja izabrali, to je najveće i najdraže priznanje

Urednik knjige Miro Petrović proveo je goste promocije kroz knjigu na duhovit način, otkrivajući najzanimljivije detalje o svakome od autorovih sugovornika. Sam Muselimović kazao je kako je svjestan da u knjizi nisu svi mostarski dragulji, ali da će biti i prostora i vremena za jednu novu književnu riznicu dragulja i podsjetio na događaj koji ga je potaknuo napisati knjigu:

- Jednom prigodom stao sam na Rondou i vidio čovjeka kako radi u svom vrtu. Na njeg nitko nije obraćao pozornost. Bio je to Muhamed Mujić, bio je to čovjek za kojim su moje generacije ludovale. On je za nas bio i ostao najveći nogometaš, on je bio naš Leo Messi. Promatrajući taj prizor, upitao  sam se - zar je, stvarno, moguće da ove veličine koje pronose slavu grada po svim zemljama i kontinentima mogu pasti u zaborav?  Onda sam rekao - idemo napisati jednu knjigu, napravit ćemo ogrlicu mostarskih dragulja -  rekao je Muselimović.

Inače, prihod od prodaje knjige na promociji, Muselimović je darovao humanom mladiću Muameru Brekalu koji je prošle godine pronašao torbu sa 75.000 KM i vratio vlasniku. Na kraju svečanosti gradonačelnik Ljubo Bešlić uručio je „mostarskim draguljima“ te autoru knjige Josipu Muselimoviću Orden za zasluge u promociji sporta i kulture Grada Mostara.


ČETRNAEST VELIČANSTVENIH

Riječ je o knjizi izašloj u nakladi Rabica iz Sarajeva, a sadrži 14 intervjua s poznatim Mostarcima i Mostarkama  koji su ime grada Mostara pronijeli po cijelome svijetu. U knjizi tako možemo naći razgovore sa sportskim i glumačkim velikanima, majstorima lijepe riječi, glazbene i likovne umjetnosti: Duškom Bajevićem, Ivicom Ćurkovićem, Marijanom Kvesićem, Muhamedom Mujićem, Enverom Marićem, Draženom Dalipagićem , Franjom Vladićem, Jasnom Merdan Kolar, potom Antom Vicanom, Predragom Matvejevićem, Florijanom Mićkovićem, Jusom Nikšićem, Krešom Ledićem, te Amilom Bakšić. Na kraju knjige , nalazi se i priča o bosanskohercegovačkim nobelovcima – Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu.

promocija_muselimovic1

promocija_muselimovic2

promocija_muselimovic1

promocija_muselimovic1

promocija_muselimovic1

promocija_muselimovic1

promocija_muselimovic1

promocija_muselimovic1

promocija_muselimovic1

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP