Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti MOSTARSKO PROLJEĆE 2013. U Mostaru svečano otvoreni jubilarni dani Matice hrvatske
MOSTARSKO PROLJEĆE 2013. U Mostaru svečano otvoreni jubilarni dani Matice hrvatske
Ponedjeljak, 22. travnja 2013.
MP_2013_otvaranje_1aPredstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH mr.sc. Daria Krstičević, inače visoka pokroviteljica manifestacije, svečano je otvorila jubilarno Mostarsko proljeće – 15. Dane Matice hrvatske u Mostaru. Svečanost je priređena u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Prigodom otvaranja, mr.sc. Krstičević je kazala:
- Ovaj festival već dugi niz godina u Mostaru, gradu mostova, gradi jedan novi most, možda čak i najljepši, a to je most kulture, umjetnosti, dijaloga i tolerancije, koji već dugi niz godina povezuje države, narode i ljude. Čestitam Matici hrvatskoj Mostar te ovom prigodom izražavam zadovoljstvo što je Državni ured za Hrvate izvan BiH visoki pokrovitelj ove manifestacije.

Predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović u svome je obraćanju podsjetio na sva prethodna Mostarska proljeća kazavši kako je Matica hrvatska, u 14 dosadašnjih godina, organizirala više od 600 različitih kazališnih, glazbenih, likovnih, dječjih i književnih programa.
- Hvala svima koji su sve ove godine bili uz nas i koji nam pružaju potporu. Nadamo se da će i ovo Mostarsko proljeće zasjati istim sjajem kao što je to bilo dosadašnjih godina.

Prigodom svečanosti otvaranja otvorena je i izložba Umjetničke galerije BiH, realizirana u suradnji s Galerijom Martino iz Mostara – Retrospectrum. Autorica postava je kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić,a o postavu je govorio akademik Vladimir Premec. Izložbu Retrospectrum otvorio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Inače, otvorenju jubilarnih Dana Matice nazočili su, između ostalih, predsjednik i potpredsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i Stjepan Sučić.

Na otvaranju jubilarnog Mostarskog proljeća dodijeljena je i Kristalna matica i Zlatna povelja s imenom maestra Vjekoslava Šuteja dugogodišnjem članu Festivalskog vijeća Mostarskog proljeća, ministru kulture Kantona Sarajevo i prvaku Opere NP Sarajevo Ivici šariću. Priznanja Šariću uručio je potpredsjednik MH Mostar prim.dr. Slavko Musa.

Nakon otvaranja, u velikoj dvorani Kosače publika je mogla uživati u klapskoj pjesmi – najboljim klapama s Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Ovo je već deseta godina zaredom da se klapaši iz Dalmacije, u svojim glazbenim brodicama, spuštaju na Neretvu. Nastupile su klape Mriža iz Splita, More iz Šibenika, Čuvite sa Šolte, te dvije domaće – Signum iz Čapljine i Drača iz Mostara.

Zanimljivo da su se i Drača i Signum i ove godine ponovno plasirale na ovaj prestižni festival dalmatinske klapske pjesme. Gost večeri bio je Đani Stipaničev koji je razgalio mostarsku publiku izvedbom najvećih klapskih hitova. Inače, pokrovitelj svečanosti otvaranja bila je Vlada HN županije na čelu s predsjednikom Denisom Lasićem, a generalni sponzor HT ERONET. Večer je prenosila BHT.

BRZOJAVI I ČESTITKE
Čestitke još jednome Mostarskom proljeću uputili su predsjednik RH dr. Ivo Josipović, predsjednik  Sabora RH gosp. Josip Leko, predsjednik Vlade RH gosp. Zoran Milanović, te federalni premijer gosp. Nermin Nikšić. Zaželjeli su još jedno uspješno festivalsko izdanje, ujedno se ispričavši što, zbog ranije preuzetih obveza, nisu večeras mogli biti s nama. Čestitka je stigla i iz Saveza europskih festivala, predsjednika Darka Brleka - Predsjedništvo, Glavni Odbor i Tajništvo EFA-e, zajedno sa 106 festivala iz 43 zemlje, želi vam iznimno uspješno festivalsko izdanje 2013. Iz Granade, iz Španjolske, gdje zasjeda Gen. skupština EFA-e, čestitku je poslao i producent i član Festivalskog vijeća, ravnatelj Zagrebačke filharmonije mr. Miljenko Puljić, koji upravo u Granadi predstavlja festival. Ispriku što večeras nije , zbog bolesti mogao nazočan, poslao je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Božidar Matić.

MP_2013_otvaranje_1

MP_2013_otvaranje_2

MP_2013_otvaranje_3

MP_2013_otvaranje_4

MP_2013_otvaranje_5

MP_2013_otvaranje_6

MP_2013_otvaranje_7

MP_2013_otvaranje_8

MP_2013_otvaranje_9

MP_2013_otvaranje_10
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP