Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti MOSTARSKO PROLJEĆE U Galeriji kraljice Katarine održan susret s književnikom Lukom Paljetkom
MOSTARSKO PROLJEĆE U Galeriji kraljice Katarine održan susret s književnikom Lukom Paljetkom
Utorak, 23. travnja 2013.
druzenje_paljetak1aU programu Mostarskog proljeća – XV. dana Matice hrvatske pjesnik Luko Paljetak održao je  književni sat s mostarskim osnovcima.
Priredba, realizirana u suradnji s dječjim časopisima „Cvitak“ i „Školarac“,  na zadovoljstvo učenika svih mostarskih škola, održana je u Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

- Dobar dan, djeco! Ja sam pjesnik iz lektire. Izašao sam iz knjige… Jeste li vi radoznali? – šaljivo je počeo pjesnik svoj susret s mostarskim osnovcima.

- Djeca su najdragocjenija i najbolja publika na cijelome svijetu, pa tako i u Mostaru. Svijet je lijep kad se uobliči u pjesme za djecu i rime stoga, upravo pjesmama i rimama, treba potaknuti i razvijati rad dječje mašte – kazao je omiljeni dječji književnik.

Paljetak je kazao kako je užitak čitanja, listanja knjige, nešto posebno i da se s malo čime može usporediti.
- Djeca se mogu zabaviti igrom, gledanjem filma, ali čitanje je ono što u njihov svijet donosi neke nove izazove. Jer – knjizi se uvijek možete vratiti, ona vas tu negdje čeka.

Književnik se osvrnuo i na današnju lektiru kazavši da je, po njegovu mišljenju, ipak malo više proze no poezije jer – lakše je pamtiti i „konzumirati“ poeziju kojoj se djeca okreću. Uslijedio je razgovor s osnovcima u kojemu su dječica odgovarala na pjesnikova - pomalo i zagonetna pitanja. I nagradili ga velikim pljeskom za svaki njegov stih, svaku zanimljivu dosjetku.

Nakon književnog nastupa, Paljetak je dugo dijelio autograme i fotografirao se s najmlađima.

Mostarsko proljeće - Luka Paljetak

Mostarsko proljeće - Luka Paljetak

Mostarsko proljeće - Luka Paljetak

Mostarsko proljeće - Luka Paljetak

Mostarsko proljeće - Luka Paljetak

Mostarsko proljeće - Luka Paljetak

Mostarsko proljeće - Luka Paljetak

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP