Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti MOSTARSKO PROLJEĆE 2013.: Dr. sc. Perina Meić održala zanimljivo predavanje o povjesničaru književnosti dr. sc. Borisu Ćoriću
MOSTARSKO PROLJEĆE 2013.: Dr. sc. Perina Meić održala zanimljivo predavanje o povjesničaru književnosti dr. sc. Borisu Ćoriću
Petak, 26. travnja 2013.
boris_coric1aU sklopu Mostarskog proljeća 2013. dr. sc. Perina Meić održala je zanimljivo predavanje o dr. sc. Borisu Ćoriću, povjesničar književnosti iz Kreševa, o temi – Nada – književnopovijesna istraživanja dr. sc. Borisa Ćorića, a u povodu 80. obljetnice njegova rođenja i 30. obljetnice smrti. Zbog čega ju je Ćorić toliko zaintrigirao?

- Priča o dr. sc. Borisu Ćoriću, o njegovu životu, iznimno je  intrigantna. Ćorićevo djelo je izuzetno kvalitetno i na visokoj znanstvenoj razini. Zbog toga mi se čini nevjerojatnom činjenica da se o dr. Borisu Ćoriću i njegovu djelu šutjelo više od 30 godina. Nažalost, njegove vrijedne studije danas su teško dostupne široj javnosti. S druge strane, treba istaknuti da Boris Ćorić nije nepoznat akademskoj eliti. Na zadnja dva skupa na kojima sam govorila o Ćorićevu djelu uvjerila sam se s koliko poštovanja i uvažavanja znanstvenici iz različitih zemalja komentiraju njegov rad. Mislim da je prošlo previše vremena i da se Boris Ćorić treba na neki način rehabilitirati. Sa svoje strane dat ću sve od sebe da se njegova djela tiskaju ponovno i tako učine dostupnima široj javnosti.

boris_coric2

Dr. sc. Meić ističe kako je Ćorić objavio niz zapaženih studija. Osobito je važna njegova studija o časopisu Nada za koju je i nagrađen davne 1979. Inače, Časopis Nada pokrenula je austrougarska vlast u BiH s ciljem propagiranja Kállayeve ideologije bosanstva. U javnosti austrougarska je vlada najavljivala časopis koji je trebao ponuditi kvalitetan kulturni i obrazovni sadržaj, te prikazati Austro-Ugarsku promicateljicom napretka u BiH. Najavljivao se časopis koji će biti neutralan vjerski, nacionalno i politički. Stvarne namjere oko pokretanja časopisa vlada je, međutim, skrivala. Ipak, zahvaljujući B. Ćoriću danas znamo da je časopis, uz javno deklarirane, pozitivne ciljeve, imao još neke (skrivene) zadatke – npr. suzbijanje utjecaja hrvatskih i srpskih časopisa koji imaju uglavnom nacionalne tendencije, te sprječavanje nacionalnog buđenja u BiH.
Situacija s časopisom Nada, zapravo je aktualna i danas?

- I danas svjedočimo silnom pritisku vlasti, izrazitoj ideologiziranosti medija koji, više ili manje očito, promiču političke i ideološke ciljeve bez obzira na volju naroda. Kad govorimo o časopisu Nada, ona nam, kako joj i ime kaže, daje nadu u to da se ideologiji, ma kako jaka bila, ipak možemo oduprijeti. Naime, Nada se, zahvaljujući prije svega hrvatskom pjesniku S. S. Kranjčeviću, uspjela othrvati Kállayevoj ideologiji i iz režimskog se časopisa transformirati u izrazito kvalitetan književni časopis. Uz to, zahvaljujući časopisu Nadi (koja je izlazila u Sarajevu) Sarajevo je postalo centar moderne hrvatske književnosti. Zbog svega ovoga i niza drugih činjenica vrijedi se vratiti studijama Borisa Ćorića.

Prema mišljenju dr. Meić – može li znanstvenik ili književnik danas promijeniti nešto u društvu, baš kao što je to nekada činio Kranjčević s časopisom Nada?
- Mislim da može, samo je pitanje - koliko smo se spremni prihvatiti tako velikog izazova.

boris_coric6

boris_coric1

boris_coric3

boris_coric5

boris_coric4

boris_coric6
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP