Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti U Klubu Aluminij otvorena iznimna izložba iz Karmela sv. Ilije – Tradicijski nakit Hrvata u BiH
U Klubu Aluminij otvorena iznimna izložba iz Karmela sv. Ilije – Tradicijski nakit Hrvata u BiH
Ponedjeljak, 29. travnja 2013.
izlozba_karmel_1aOvogodišnje Mostarsko proljeće obogaćeno je iznimno vrijednom izložbom - "Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini". Riječ je o izložbi iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije, smještenog na obalama Buškog jezera kod Tomislavgrada.

Autor izložbe je karmelićanin otac Zvonko Martić koji je kazao kako je zbirka iz Karmela sv. Ilije jedinstvena u cijeloj BiH i da jedina ima nacionalni karakter.
- To je jedina zbirka koja sustavno prikuplja i čuva nošnje Hrvata iz cijele BiH, a sadrži čak 140 kompletnih starinskih narodnih nošnji i više od pet stotina različitih ukrasnih predmeta. Uglavnom je to srebrni nakit iz 19. i prve polovice 20. stoljeća. Među nakitom se ističu pojedini iznimno rijetki primjerci – kazao je otac Zvonko naglasivši da ova zbirka svoj početak ima u Oštroj Luci i Boku u okolici Orašja gdje su nabavljene prve nošnje i nakit. Od 1999. do 2012. o zbirci je, u svojoj kući, brinula  Luca Šošić iz Oštre Luke. 

O izložbi je govorio i veleposlanik RH u BIH NJE Tonči Staničić, a otvorio ju je pokrovitelj – počasni konzul Rep. Mađarske u Mostaru Vlado Lukić.
Inače, u ovoj jedinstvenoj zbirci, uz majstorski nakit, čuvaju se i predmeti od bižuterije kao i ukrasni predmeti koje su izrađivali daroviti pojedinci.  Njezina osobitost su i spašene nošnje i nakit Hrvata u zapadnoj Bosni gdje je bilo vrlo teško doći do pojedinih predmeta i gdje danas živi vrlo mali broj Hrvata. Zanimljiva je i narukvica, dio obiteljskog naslijeđa Alme pl. Balley, prve žene koja je 1914. položila vozački ispit u Hrvatskoj. Njezina kćerka Alma i zet Viktor danas žive u Oxfordu i kada su čuli za zbirku karmelićana, darovali su joj narukvicu, brevijar iz 1757. i prsluk kupljen u Sarajevu 1930. godine. Na izložbi se može vidjeti i nakit koji je darovala Željana Zovko, bivša veleposlanica BiH u Francuskoj i Španjolskoj, čijim je marom izložba predstavljena i u sjedištu UNESCO-a u Parizu. Prema riječima oca Zvonke, karmelićani pripremaju još jednu zanimljivu izložbu za Svjetski dan muzeja, 18. svibnja, u Karmelu sv. Ilije, te Dane čipke u suradnji s Festivalom čipke iz Lepoglave.izlozba_karmel_3

izlozba_karmel_8

izlozba_karmel_7

izlozba_karmel_4

izlozba_karmel_6

izlozba_karmel_9

izlozba_karmel_5

izlozba_karmel_2
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP