Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti U Lutkarskom kazalištu priređena premijera Šegrta Hlapića
U Lutkarskom kazalištu priređena premijera Šegrta Hlapića
Ponedjeljak, 29. travnja 2013.
segrt_hlapic1aStotinu godina prošlo je otkad je omiljeni dječji lik Šegrt Hlapić izašao iz pera Ivane Brlić-Mažuranić i pronašao svoje mjesto u školskim lektirama, u ekranizacijama, dječjim srcima. Upravo toj obljetnici pridružilo se Lutkarsko kazalište Mostar koje je, premijerom predstave Čudnovate zgode Šegrta Hlapića, u režiji Zvonka Festinija, upalilo stotu svjećicu na rođendanskoj torti ove poznate priče za djecu.

Premijera predstave priređena je u sklopu Mostarskog proljeća – Dana  Matice hrvatske. Uz redatelja Zvonka Festinija kojemu je ovo sedmo redateljsko gostovanje u Lutkarskom kazalištu Mostar,  kako ističe v.d. ravnatelja Lutkarskog kazališta Tibor Oreč, doprinos su dali i dramaturginja Ana Tonković Dolenčić, Luči Vidanović koji potpisuje izradu scenografije i lutaka, Zagorka Živković koja se pobrinula za scenski pokret, Igor Karlić koji je osmislio glazbu.

Sam Festini kaže da se uvijek iznova oduševi pozitivnom energijom koja vlada u Lutkarskom kazalištu Mostar.  Njemu je, kaže, čast surađivati s jednom takvom iznimnom ekipom koja pokazuje nevjerojatnu zrelost , volju za stvaranjem i novim lutkarskim izazovima.

- Već sam u Lutkarskom kazalištu Mostar režirao Šumu Striborovu Ivane Brlić Mažuranić koja je bila iznimno prihvaćena . Nadam se da će i Šegrt Hlapić imati dug lutkarski vijek. Inače, prvi put sam ga režirao prije više od dvadeset godina i opet je podjednako zanimljiv i intrigantan za režirati – kaže Festini.
Uloge Hlapića i Gite pripale su Marti Haubrich i Jadranki Popović Miljko.

- Iznimna mi je čast što mi je gosp. Festini ukazao povjerenje da igram naslovnu ulogu. Inače, s njim sam surađivala i na Šumi Striborovoj. Nadam se da sam opravdala njegovo povjerenje – kaže Marta Haubrich kojoj, ističe, nije nikakav problem igrati dječačića jer – lutkari su stvoreni za preobrazbe i svaka takva uloga, svaki lik kojemu trebaš udahnuti dušu, dati svoj pečat, poseban je izazov.

Uloge u Šegrtu Hlapiću, ostvarili su i Ivan Nevjestić, Anela Planinić, Ivana Radić i Bojan Beribaka.

segrt_hlapic1

segrt_hlapic2

segrt_hlapic3

segrt_hlapic4
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP