Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti U galeriji Kosače otvorena izložba fotografija turskog konzula Tolge Bermeka
U galeriji Kosače otvorena izložba fotografija turskog konzula Tolge Bermeka
Četvrtak, 02. svibnja 2013.
bermek_izlozba1aGeneralni konzul Rep. Turske u Mostaru Tolga Bermek na izložbi fotografija pod nazivom 4 godišnja doba – od Mostara do Anadolije, u sklopu Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, na večeri pod pokroviteljstvom BH Telecoma, predstavio je svoj fotografski rad kroz 40-tak fotografija mostarskih prizora i ljepota Anadolije.

Imao je, kaže, dva cilja; prvi – prijatelje u Mostaru upoznati s poviješću i svim prirodnim ljepotama koje Turska ima, te pokazati kakvo mjesto ovaj grad zauzima u srcu jednog diplomate koji se osjeća kao Mostarac.

- Od kada sam  počeo svoju dužnost u ovom lijepom gradu, uvijek pridajem veliku važnost festivalu Mostarsko proljeće. Ulažem velike napore da se o ovome festivalu zna i u Turskoj. Jer s trajanjem od mjesec i pol i svojim bogatim sadržajem, smatram ovaj festival  jednom od najvažnijih  kulturnih aktivnosti u BiH. Kao što se sjećate, prošle godine je kvartet Sveučilišta u Ankari održao predivan   koncert za sve nas. Ove godine smo se željeli  predstaviti  aktivnošću koja će se vidjeti okom. I tako smo odlučili organizirati foto izložbu naziva - Četiri godišnja doba - od Mostara do Anadolije, čija tema se prilično dobro uklapa u svrhu i duh festivala Mostarsko proljeće – kazao je konzul Bermek.

Osvrćući se na 40-tak izloženih fotografija, mostarski književnik Dragan Marijanović istaknuo je izniman autorov osjećaj za ambijent, detalj, kompoziciju, kontrast i boje, tako da se čini da ove fotografije, zapravo, „mirišu“; jer - isto je nebo i sunce nad Anadolijom i nad Hercegovinom, isto je voće na tržnicama u Izmiru i onoj u Mostaru, a fotografije Tolge Bermeka ujedno su i živi dokaz da oči stranca puno bolje vide - zaključio je Marijanović koji je i otvorio izložbu. U glazbenom dijelu programa nastupila je mezzosopranistica Monija Jarak uz pratnju prof. Marijane Pavlović.

bermek_izlozba1

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2

bermek_izlozba2
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP