Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti Na pozornici Kosače izvedena jedna od najpopularnijih opera svih vremena
Na pozornici Kosače izvedena jedna od najpopularnijih opera svih vremena
Četvrtak, 02. svibnja 2013.
carmen1aJedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera svih vremena – Bizetova „Carmen“, doživjela je i svoje uprizorenje u Mostaru u sklopu Mostarskog proljeća. Na scenu H.D. Kosača donijelo ju je, na francuskom jeziku, Narodno pozorište Sarajevo, a na velebnoj sceni koju potpisuje Josip Lovrenović, smjenjivali su se solisti, članovi zbora Opere NP-a, Dječjeg zbora OMŠ Mladen Pozaić, a sve uz pratnju Sarajevske filharmonije i maestra Roberta Homena koji je dirigirao izvedbom.

Carmen, inače postavljena na scenu NP Sarajevo po šesti put prije godinu i pol, a u povodu 65. rođendana Opere i 90. Narodnog pozorišta, na Mostarsko je proljeće stigla zahvaljujući ponajviše zalaganju ministra kulture Kantona Sarajevo i prvaka Opere  Ivice Šarića i operne dive Amile Bakšić, kao i ravnatelja NP-a Darija Vučića.

– Carmen je, zapravo, dar člana našeg Festivalskog vijeća gosp. Šarića, gđe Amile Bakšić i Narodnog pozorišta Sarajevo, s kojima imamo dugogodišnju uspješnu suradnju, na čemu im od srca zahvaljujemo. Naši prijatelji osigurali su ovaj vrhunski program i vjerujem da je publika istinski uživala – kazao je predsjednik MH Mostar Josip Muselimović.

U ulozi Carmen zabljesnula je Sanja Anastasia, Efe Kişlali odigrao je ulogu Don Josea, Escamillo je Marko Kalajanović, Micaela – Adema Pljevljak-Krehić, Frasquita – Aida Čorbadzić… Redateljsku palicu preuzela je hrvatska redateljica Dora Ruždjak Podolski koja je prvi put režirala u Sarajevu. Kazala je kako je Carmen velika predstava koja iziskuje uistinu mnogo truda i rada – od radionica gdje se priprema kostimografija i scenografija, do izvođača koji se pojavljuju na sceni. Prema riječima redateljice, svaka od današnjih žena je, u jednom trenutku svoga života - Carmen.

Ova temperamentna i svevremenska opera, jedna od deset najpopularnijih o svih vremena, nastala je 1875. godine, a podijeljena je u četiri čina. Libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévyprema prema noveli "Cigani" Prospera Merimeea. Radnja se događa u Španjolskoj, u Sevilli, oko 1820. godine, za vrijeme koride. Prati život i ljubavne zamke u koje upada lijepa Carmen. Publika se, ističu kritičari, može lako poistovjetiti s  likovima na sceni koji  otvoreno pokazuju strastvenu, slijepu ljubav, ljubomoru, prkos, ljutnju… Inače, sponzor mostarske večeri izvedbe Carmen, bio je BH Telecom.

Zanimanje za operu pokazali su i učenici – osnovno i srednjoškolci iz škola u Međugorju i Ljubuškome te Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, koji su na izvedbu stigli u pratnji svojih nastavnica i nastavnika.

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1

carmen1
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP