Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti I ovaj put HNK Zadar u Mostaru s odličnom predstavom M. Begovića
I ovaj put HNK Zadar u Mostaru s odličnom predstavom M. Begovića
Ponedjeljak, 06. svibnja 2013.
Bez trećega - HNK ZadarKada god u Mostaru, na Danima Matice hrvatske, gostuje zadarsko Hrvatsko narodno kazalište, uvijek je, u pravilu, predstava pun pogodak, a gledateljima zajamčen potpuni kazališni užitak. Tako je bilo i ove godine kada je iz Zadra stigla predstava Milana Begovića „Bez trećega“ s redateljskim potpisom Vinka Radovčića koji je u njoj, uz Žanu Bumber, ostvario i iznimno uspješnu ulogu.

- Zadrani uvijek ovdje rado dolaze i rado su viđeni gosti. I večerašnja predstava je, vidim, ispunila očekivanja publike. Član našega Festivalskog vijeća Renato Švorinić daje veliku potporu našem festivalu i časti nas ponajboljim predstavama svoje kazališne kuće – kaže predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović. Predstavu je pogledao i veleposlanik RH u BiH NJE Tonči Staničić koji ističe kako redovito prati sve što izađe iz glumačke radionice HNK Zadar. Inače, drama Bez trećega napisana je 1931. godine, a praizvedena iste godine u zagrebačkom HNK. Ovjenčana je prestižnom Demetrovom nagradom 1932. godine, a izvođena je i u Brnu, Beogradu, Mariboru, Sarajevu, Splitu, Parizu, Pragu i Budimpešti. Nastala je dramatizacijom posljednjeg poglavlja romana Giga Barićeva i njezinih sedam prosaca u kojoj pisac psihologizira odnose između središnja dva lika u drami, Gige i Marka Barića.

- "Za mene je život neprestano sukobljavanje i izmjena svijetlih i mračnih elemenata. A životna igra svjetla i sjene nigdje se ne vidi tako jasno i izrazito kao u odnosu muškarca i žene" - jednom je prilikom izjavio sam autor.  Povjerovao sam autoru na riječ. Snažno vođen tom idejom, pokušao sam na scenu postaviti svoje osobno viđenje i kreaciju ovog velikog dramskog djela – kaže redatelj, scenograf i kostimograf Vinko Radovčić. Dramaturginja je Ivana Begović koja je kazala:
- Ako u ruke uzmemo dramski predložak teksta Bez trećega, pred nama u trenu oživljava čitav jedan životan, stvarno pulsirajući i s pomnom preciznošću oblikovan svijet, sav sazdan od elementarnih, arhetipskih, primarno proturječnih elemenata koji kao takvi jedini i mogu činiti realnu, dojmljivu i, po svemu uvjerljivu sliku svijeta kojem i sami pripadamo i u čiju istinitost vjerujemo.

Bez trećega - HNK Zadar

Bez trećega - HNK Zadar

Bez trećega - HNK Zadar

bez_trecega4

Bez trećega - HNK Zadar
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP