Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti Na pozornici Kosače odigrana predstava Kamernog teatra 55
Na pozornici Kosače odigrana predstava Kamernog teatra 55
Četvrtak, 09. svibnja 2013.
zvornik_predstava1aTekst Abdulaha Sidrana koji govori o samom početku rata u BiH, o golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo zbog razlike u imenu i prezimenu – „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, u izvedbi sarajevskog Kamernog teatra 55, izveden je pred mnogobrojnom mostarskom publikom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u sklopu Mostarskog proljeća.

- Ovo je, po  mom mišljenju, najbolji tekst bh. dramaturgije svih vremena, pa, usudio bih se reći i – u cijeloj Europi. Upravo je Sidran želio da ova predstava bude izvedena na sceni Kamernog teatra  jer to, zapravo, i jest kamerna drama. Sve se događa na malome prostoru, u hotelskoj sobi. Premda se ovdje u Mostaru predstava igra u velikoj dvorani, pa se pomalo pribojavam hoće li izazvati pravi učinak, mislim da će se, ipak, svidjeti publici – kazao je redatelj Sulejman Kupusović  koji je dodao kako je to njegova prva prava profesionalna suradnja s Emirom Hadžihafizbegovićem s kojim je, prije više od trideset godina, kada je Emir još bio na glumačkim počecima, i to u Krležinom „Kraljevu“.

Hadžihafizbegović je pak ovaj tekst Abdulaha Sidrana nazvao pravom zlatnom polugom bh. drame, ističući kako mu je bila čast odigrati jednu tako zahtjevnu ulogu.
- Posebno je mi je drago što našu predstavu može vidjeti i mostarska publika na Danima Matice hrvatske i s tim u vezi, zahvaljujem gosp. Muselimoviću koji je prepoznao ovaj tekst i uvrstio nas, sa svojim suradnicima, u program Mostarskog proljeća – kazao je Hadžihafizbegović. Rudo (Emir Hadžihafizbegović), nastavnik glazbe i zborovođa, amater je dirigent koji sanja jednoga dana napisati simfoniju o Drini, inspiriran Smetaninom 'Vltavom'. Prilikom povratka s natjecanja školskih zborova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik. I tu nastaje zaplet priče…  Inače, Kupusović je u predstavi, uz  Hadžihafizbegovića, okupio sjajnu glumačku postavu - Admira Glamočaka, Sabinu Bambur, Muhamed Hadžović, Dragana Jovičića.

ĆURKOVIĆ ČESTITAO GLUMCIMA
U društvu predsjednika MH Mostar Josipa Muselimovića, predstavu je pogledao i proslavljeni nogometni znalac Ivica Ćurković koji se trenutno odmara u Hercegovini i koji je oduševljen programom ovogodišnjeg Mostarskog proljeća. Ćurković, inače veliki poštovatelj umjetnosti, sa suprugom je pogledao i predstavu Carmen, a nakon izvedbe Kamernog teatra 55, čestitao je glumcima na izvrsnoj izvedbi i odličnoj predstavi. Hadžihafizbegović je bio oduševljen susretom s ovim nogometnim magom te se prisjetio njegovih vratarskih bravura u Tuzli, na utakmici između Slobode i Partizana.

zvornik_predstava1

zvornik_predstava2

zvornik_predstava3

zvornik_predstava4

zvornik_predstava5

zvornik_predstava6
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP