Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti Predstavom Aladin spuštena zavjesa na 15. Dane MH u Mostaru
Predstavom Aladin spuštena zavjesa na 15. Dane MH u Mostaru
Ponedjeljak, 03. lipnja 2013.
aladin_1aPlesno-dramskom predstavom Aladinova čarobna svjetiljka, u izvedbi ŠPK Erigo –D i u suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Lutkarskim kazalištem Mostar, spuštena je zavjesa na 15. jubilarne Dane Matice hrvatske. I, to, rekli bismo, na najbolji način.

Naime, riječ je o prvom projektu čiju produkciju u potpunosti potpisuje Matica hrvatska Mostar i autorski tim predvođen dr. sc. Žanom Mrkonjić.

- Matica hrvatska Mostar predstavom o Aladinu  zatvorila je  još jedno Mostarsko proljeće, ali, jednako tako, otvorila svoja vrata jednoj novoj aktivnosti- vlastitoj produkciji. Svi prošlih godina osiguravali smo  sredstva da bismo prikazali mostarskoj publici umjetnike iz zemlje, ali i svijeta, a sada, prvi put, odvažili smo se  i krenuli u jednu novu , rekla bih - avanturu. Naime, uspjeli smo osigurati novac za proizvodnju jedne, u potpunosti naše, predstave. Dakako, to ne bismo mogli da vrijednost takvog angažmana nije prepoznao Odjel za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH i donirao potrebna sredstva. Odlučili smo se da ovaj naš novi „proizvod“ bude posvećen najmlađoj, ali, ujedno, najzahvalnijoj i najiskrenijoj publici- djeci i mladima. Ako je suditi prema njihovim reakcijama, na pravom smo putu, a Mostarsko proljeće ima sigurnu budućnost. Samo možemo kazati da je ovo tek početak – kaže dr.sc. Mrkonjić.

Uz dr.sc. Mrkonjić, autorski tim čine: Dajana Vidović, Vesna Sušac i Ivana Radić, koje su, ujedno i scenografkinje i redateljice. Kostimografiju je osmislila Dajana, a uz nju, koreografiju  - Helena Vidović , Inga Jukanović i Josipa Bradarić. Naravno, sve je bilo lakše uz stručnu potporu poznatog beogradskog koreografa Borisa Čakširana. Naratorice su Anela Planinić i Marta Haubrich, glumice Lutkarskog kazališta Mostar.

Voditeljica ŠPK Erigo D Dajana Vidović kaže:
- nOve godine imali smo  čast zatvoriti Mostarsko proljeće s dječjim danom jer, živjeti i razumjeti  kulturu, najbolje možemo ako je počnemo njegovati od dječje dobi. Naime, već tradicionalno za Dječje dane Mostarskog proljeća,  ŠPK Erigo-D premijerno izvodi autorske predstave, kao što je to bilo i ove godine, u projektu koji producentski potpisuje Matica hrvatska Mostar.  Pokušavamo svake godine biti kvalitetniji i proširiti suradnju s eminentnim mostarskim odgojnim i dječjim institucijama , te nam je cilj ples pokazati i promovirati kroz druge umjetnosti. Ovaj put tu je i međunarodna suradnja s plesnim umjetnikom i redateljem Borisom Čakširanom, a i uključenje većeg broja mladih suradnika u ovaj projekt.

Mr.sc. Vesna Sušac, uz Ivanu Radić također jedna od onih čiji je entuzijazam, rad i upornost i rezultirao ovom iznimnom predstavom, ističe:
Šestomjesečni rad na projektu „Aladinova čarobna svjetiljka“ , u pravom smislu te riječi, nakon večerašnje predstave se – isplatio. Suradnja MH Mostar, ŠPK Erigo D, Lutkarskog kazališta Mostar i Lutkarskim kazalištem Mostar i Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te međunarodnom suradnjom, rezultirala je zavidnom estetsko-umjetničkom kvalitetom koja je oduševila mostarsku "malu" i "veliku" publiku.

Nasmijana dječja lica i iskreni pljesak govorili su mnogo više od riječi. Nadamo se da će predstava gostovati diljem BiH, pa i šire… Na pozornici Kosače smjenjivalo se stotinjak malih i velikih plesačica ŠPK Erigo i na trenutak smo pobjegli iz stvarnosti u svijet dobrog dječaka Aladina, princeze Jasmin, smiješnoga sultana, duha Džinija i čarobnog letećeg tepiha. Odlična glazba, koreografija i nadasve – scenografija, ovome su projektu priskrbile epitet predstave koje se ne bi postidjele ni mnogo veće pozornice i kulturna središta. Još jednom bravo za Maticu hrvatsku Mostar. Bravo i za sponzore – Podravku i Konzum koji su, predvođeni medvjedićem Linom, osigurali slatkiše za najmlađe.

aladin_3

aladin_4

aladin_5

aladin_6

aladin_8

aladin_9

aladin_10

aladin_11

aladin_12

aladin_14

aladin_15

aladin_16

aladin_19

aladin_21
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP