Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti OBLJETNICA Svečanim koncertom obilježen 100. rođendan prof. Pauline Line Loose
OBLJETNICA Svečanim koncertom obilježen 100. rođendan prof. Pauline Line Loose
Utorak, 01. listopada 2013.

100_losse_1aSRETNO PRVO STOLJEĆE, DRAGA PROFESORICE!

- Nas nekoliko učenika prof. Line pokrenuli smo inicijativu da se Glazbena škola u Mostaru preimenuje u školu s njezinim imenom. Nadam se da će biti volje i razumijevanja i da će ova naša inicijativa uspjeti, jer profesorica Lina to zaslužuje – kazala je prof. Marija Zelenika, jedna od učenica poznate

mostarske glazbene pedagoginje i dugogodišnje ravnateljice glazbenih škola u Mostaru prof. Pauline Loose, čije je puno stoljeće života, njezin stoti rođendan, obilježen svečanim koncertom u Galeriji Katarine Kosače , u organizaciji Glazbene škole Ivana pl. Zajca , Muzičke škole I. i II. stupnja Mostar i Matice hrvatske Mostar. Učenici i profesori ovih dviju mostarskih glazbenih škola priredili su izniman glazbeni doživljaj.

O zanimljivom i bogatom životnom i profesionalnom putu ove zanimljive žene, progovorila je i ravnateljica Glazbene škole Ivana pl. Zajca prof. Dubravka Zelenika – Miličević:
- Rijetki su ljudi koji dožive ovakvu starost. To su dobri, plemeniti i nesebični ljudi, jednom riječju – humanisti.

A rijetke su i škole koje se mogu pohvaliti i ponositi ljudima kakva je prof. Lina Loose. Ugradivši svoje izvanredne sposobnosti u rad s učenicima, bila im je – ne samo profesorica, već uzor i prijatelj cijeloga života. Tu bezgraničnu ljubav i neminovnu snagu darovala je svome gradu, Hercegovini i BiH. Zato nije čudo da je Glazbena škola u Mostaru, u vrijeme njenog upravljanja, po mišljenju mnogih stručnih ljudi, izrasla u jednu od najboljih škola takvoga tipa.

I iz Zagreba je stigao brzojav najljepših želja u kojemu operna diva, Mostarka Blaženka Cigić Milić, nazvavši prof. Loose - Majkom svih učenika, kaže:
- Išla sam preko trnja do zvijezda, ali zahvaljujući odličnom temelju u Vašoj Muzičkoj školi u Mostaru.  Vaši učenici su sagradili cijelu jednu katedralu uspjeha u svijetu. Kruna vašeg rada je i moja monografija PRIMADONA BLAŽENKA CIGIĆ MILIĆ „ŽIVOT KAO BAJKA“  i neka Vam to bude dar za Vaš 100-ti rođendan.


LINA LOOSE – JEDAN OD MOSTARSKIH DRAGULJA

Odvjetnik i književnik, predsjednik MH Mostar Josip Muselimović, koji je priču o ovoj iznimnoj ženi uvrstio u svoju novu knjigu Mostarski dragulji, kazao je:
- Nekoliko sugrađana, prije svih prof. Jure Musa i prof. Marija Zelenika, uputili su me na potrebu razgovora s osobom koja časno ispraća minulo stoljeće i koja sretno plovi posljednjim danima svoje stote godine života - s prof. Paulinom Loose, jer je ona u glazbenom životu grada  Mostara i njegovoj povijesti uopće, ispisala jednu od najsvjetlijih stranica.  Vjerojatno, ne postoji živ čovjek na potezu od Mostara do Sarajeva, od Splita do Dubrovnika, ili od Zagreba do Beograda, koji je imao ikakvog dodira s kulturnim zbivanjima druge polovice prošloga stoljeća, a da nije čuo za ime ove legendarne mostarske profesorice.

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Paulina Line Loose

Foto: Stojan Lasić

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP