Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti SURADNJA: Prvi put Matica hrvatska Mostar i SPD „Prosvjeta“ u zajedničkom projektu
SURADNJA: Prvi put Matica hrvatska Mostar i SPD „Prosvjeta“ u zajedničkom projektu
Srijeda, 30. listopada 2013.
jedinstvo_koncert1a

POVEZNICA S MOSTAROM, ŠANTIĆEVA HIMNA IZ 1905.


Bio je to događaj koji će, zasigurno, ostati u analima kulturnih zbivanja grada na Neretvi.

Prvi put u zajedničkom projektu Matica hrvatska Mostar i Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, prvi put suradnja dvaju društava s nacionalnim predznakom nakon osamdesetak godina i, kako nam kazuju dobri poznavatelji kulturnih zbivanja u gradu, nekadašnje suradnje „Hrvoja“ i „Gusala“. Ono što ne mogu političari, može jezik kulture i umjetnosti.

Složit će se da je tako i predsjednici Prosvjete i Matice u Mostaru – đakon Branislav Rajković i Josip Muselimović. Obostrano zadovoljstvo i želja za nastavkom suradnje, poruke su koje su stigle sa obaju strana.
I dokaz da promišljanje o jednom ovakvom događaju koje je, konačno, pretočeno i u prvi zajednički konkretan projekt, ima dobru osnovu za budućnost.

A na pozornici Kosače u tome zajedničkom projektu, u povodu obilježavanja 120 godina svoga postojanja, predstavio se Mješoviti zbor SPD „Jedinstvo“ iz Banjaluke. Zbor koji ima bogatu tradiciju, na tisuće nastupa diljem svijeta, zanimljivo, prvi je put u Mostaru. No, s Mostarom ga vezuju, kaže dirigent Nemanja Savić, neraskidive veze. Još s početka prošloga stoljeća.

- Himna „Jedinstva“ nastala je 1905. godine, a njezin je autor vaš Mostarac Aleksa Šantić. Raduje nas ovo večerašnje gostovanje, hvala našim domaćinima – Prosvjeti i Matici hrvatskoj što su nam omogućili ovakvu radost. Mostar je jako zanimljiv grad, po svemu inspirativan za sve nas – kazao je Savić istaknuvši još neke detalje iz bogate povjesnice ovoga zbora.

Na reportoaru su se našle sakralne skladbe s potpisom Stevana Stojanovića Mokranjca, Ivana Jevtića, Sergeja Rahmanjinova, Pavela Česnokova, Josifa Marinkovića, a u drugom dijelu koncerta publika je uživala u poznatim narodnim skladbama – krajiškim pjesmama, Valovima Amura, Jihaav Kozaku, Svetit svetel mesjacu… Kao solisti nastupili su  bariton Lazar Radoja i Aleksandar Tripković na harmonici.

jedinstvo_koncert1

jedinstvo_koncert2

jedinstvo_koncert3

jedinstvo_koncert4

Foto: Stojan Lasić
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP