Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti U Mostaru predstavljena knjiga dr. Ante Kovačevića Čovjek i njegova sjena
U Mostaru predstavljena knjiga dr. Ante Kovačevića Čovjek i njegova sjena
Petak, 29. studenog 2013.
Anto-Kovacevic_predstavljanje1a- Sjećam se dana kada mi je, moj bivši progonitelj, a danas prijatelj, Željko Kekić, prišao i rekao: „Dr. Kovačeviću, da se konačno upoznamo. Ja sam Željko Kekić – Pauk, udbaš koji o Vama zna sve, a Vi o meni ništa. Ja sam Vas pratio i godinama bio blizu Vašeg stola. Vodili smo Vas pod kodnim imenom Crni“.

U razgovoru smo se zadržali cijeli dan i rodila se ideja da on svoja udbaška iskustva, a ja svoja – robijaška, stavimo na papir i da nas dvojica – on, u ulozi progonitelja, ja u ulozi žrtve – robijaša, napravimo svojevrsnu lustraciju koja počiva na istini, iskrenom priznanju i pokajanju – govori dr. Anto Kovačić o nastanku knjige „Čovjek i njegova sjena“, predstavljene u organizaciji Matice hrvatske Mostar na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

- Mislim da bi za ovu knjigu bio primjereniji naslov „Ljudska bijeda i njena žrtva“... A ova priča započeta je davne 1981. kada je mladi bečki doktor filozofije na Okružnom sudu u Doboju bio izložen kaznenom progonu iz kojega je izašao s kaznom zatvora od osam i pol godina, sporednom kaznom oduzimanja očeve imovine i „putnom kartom“ prema KPZ u Zenici – kazao je Josip Muselimović.

Biskup mostarsko-duvanjski mons.dr. Ratko Perić u nadahnutom je izlaganju podsjetio na vjekovne čežnje Hrvata za ostvarajem njihova sna i vlastitom domovinom. Od vremena Zrinskih-Frankopana, preko bana Jelačića do velikih prekretnica novije hrvatske povijesti – 1941, 1971. i 1991. – Posebno su važni dijelovi knjige koji govore o pomirbi i lustraciji, a knjiga predstavlja još jedan odličan primjer tzv. zatvorske književnosti – kazao je biskup Perić. O knjizi je govorio i književnik i novinar Dragan Marijanović. Večer je glazbeno obogatila klapa Signum, a prikazan je i kratki film HRT-a „Čovjek i njegova sjena“.

- Ova knjiga je testament totalitarnom sustavu i komunističkom ludilu koji je zatvarao ljude što drugačije shvaćaju slobodu, što drugačije misle. Ja kao Hrvat nisam ništa tražio za svoj narod što nisam bio spreman priznati svakom drugom narodu Europe i svijeta – kaže dr. Kovačević.

Anto-Kovacevic_predstavljanje1

Anto-Kovacevic_predstavljanje1

Anto-Kovacevic_predstavljanje1

Anto-Kovacevic_predstavljanje1

Anto-Kovacevic_predstavljanje1

Anto-Kovacevic_predstavljanje1

Anto-Kovacevic_predstavljanje1
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP