Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti PROF. DR. LJERKA OSTOJIĆ – NOVA PREDSJEDNICA MATICE HRVATSKE MOSTAR
PROF. DR. LJERKA OSTOJIĆ – NOVA PREDSJEDNICA MATICE HRVATSKE MOSTAR
Utorak, 21. siječnja 2014.
matica_skupstina_izbor_1aProf. dr. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, nova je predsjednica Matice hrvatske Mostar. Odlučeno je to jednoglasno na Izbornoj skupštini Matice hrvatske Mostar. Dr. Ostojić svoju je dužnost preuzela od Josipa Muselimovića koji je na čelu Matice bio puna četiri  mandata.


Za potpredsjednika je izabran fra Ante Marić, a za glavnu tajnicu Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković. U novo Predsjedništvo MH Mostar ušli su i: Nela Marinčić-rizničarka, prof. Ivan Sivrić, dr.sc. Žana Mrkonjić, Nada Dalipagić, prof. Mira Pehar, Miro Petrović, mr. sc. Gordan Jurišić, Marin Raspudić. U Nadzorni odbor MH Mostar izabrani su: Dragan Marijanović-predsjednik, Gordana Maslov i dr. Maja Prskalo.

- Ponajprije želim zahvaliti svima Vama koji ste mi ukazali ovakvu  čast i dali svoje povjerenje da u razdoblju od iduće četiri godine budem na kormilu Matice hrvatske Mostar. Posebno želim zahvaliti dosadašnjem predsjedniku Josipu Muselimoviću koji je, kroz četiri mandata, uspješno vodio Matičinu lađu nemirnim i ne uvijek naklonjenim vodama naše društvene stvarnosti. Pod njegovom čvrstom rukom, MH Mostar stasala je u prepoznatljiv čimbenik kulturne  stvarnosti u gradu na Neretvi, koja je opstala i ostala uspravna unatoč svim burama i neverama na  koje je nailazila svih ovih godina. Stoga mi vaše povjerenje u ovom trenutku mnogo znači, predstavlja veliku obvezu koju ću nastojati ispunjavati na najbolji mogući način – kazala je prof. dr. Ostojić. Iznijela je i planirani program MH Mostar za iduće razdoblje:
- Uz tradicionalne Dane Matice hrvatske, moji prioriteti bit će i potpora izlaženju naših već etabliranih časopisa – Motrišta i Suvremenih pitanja, kao i povećanje broja članova. Uz povećanje članstva, cilj  je i uključiti što više mladih u program i djelovanje Matice hrvatske Mostar. Nastojat ćemo, tijekom godine, izvan Mostarskoga proljeća kao središnje manifestacije, organizirati i nekoliko književnih predstavljanja, izložaba, tribina, pa i radionica za mlade – kazala je prof.dr. Ostojić.

Dosadašnji predsjednik Josip Muselimović pod čijim je vodstvom Matica zauzela vrlo značajno mjesto u kulturnom životu grada, države, pa i cijele regije, podnio je izvješće o radu u proteklom razdoblju i izrazio zadovoljstvo izborom novoga vodstva, naglasivši kako taj čin smatra ulaskom u novu povijest Ogranka MH u Mostaru.
- Vjerujem kako će novo vodstvo MH Mostar, na čelu s prof.dr. Ostojić, nastaviti naš rad i naše poslanje i dovesti Maticu do novih uspjeha i novih visina. Želim zahvaliti svima vama i kazati da je bila čast ovih 16 godina biti na čelu Matice u kojoj se, svih ovih godina, nije dogodio ni jedan jedini nesporazum.

Na izbornoj skupštini MH Mostar nazočne je pozdravio glavni tajnik Središnjice Zorislav Lukić koji je posebno naglasio značaj Mostarskog proljeća.
- Mostarsko proljeće je manifestacija koja, u povijesti Matice hrvatske, nema konkurencije ni po opsegu niti po značenju. U 172 godine povijesti Matice, radilo se svugdje i svašta, ali Mostarsko proljeće je ono što se nije dogodilo, nigdje i nikada. Stoga je Glavna skupština MH u Varaždinu 2006., dodijelila Josipu Muselimoviću, čovjeku zaslužnom za sve Matičine uspjehe,  Zlatnu povelju za najbolji kulturni događaj u povijesti MH.
Predsjedavajući Radnog predsjedništva, inače dugogodišnji aktivni član MH Mostar prof. Jure Musa, kazao je:
- Ako se može govoriti o kulturnom čudu na ovim prostorima, onda je to MH Mostar. Treba ustati i reći – Matica hrvatska. Hvala i Vama, Josipe, što je dio mog života i djelovanja u Mostaru obogaćen programima Matice hrvatske.

ČESTITKE
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić čestitao je novoizabranoj predsjednici MH Mostar prof. dr. Ljerki Ostojić te zaželio mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u budućem radu Matice. Bešlić je čestitao i Josipu Muselimoviću na svemu onome što je učinio u proteklih 16 godina na čelu MH Mostar:
- S Vama na čelu, Matica hrvatska Mostar je, unatoč svim poteškoćama koje su Vas pratile tijekom proteklog razdoblja, afirmirala Međunarodnu kulturnu manifestaciju „ Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće“, kao poznatu i priznatu kulturnu manifestaciju, kako u zemlji i regiji tako i daleko šire, a koja je postala i punopravni član Saveza europskih festivala. Time ste, kada je kultura u pitanju, unutar BiH nametnuli neke nove standarde i kriterije, koje će biti teško održati i nadmašiti.

Čestitku novoj predsjednici uputio je i predsjednik Vlade HN županije gosp. Denis Lasić. U čestitki, između ostaloga, stoji:
- Djelovanje Matice hrvatske Mostar od neprocjenjive je vrijednosti za sve građane našega grada, HN županije, Bosne i Hercegovine i cijele regije. Aktivnosti Matice, a na poseban način – „Dani Matice – Mostarsko proljeće“, podarili su nam iznimno vrijedne kazališne, likovne, glazbene, književne i druge događaje primjerene svjetskim središtima kulture. Uvjeren sam u to kako će nas Matica hrvatska Mostar, pod Vašim vodstvom, i dalje obogaćivati vrijednim sadržajima, te grad Mostar i HN županiju zadržati poželjnim odredištem na europskom zemljovidu iznimnih kulturnih događanja.

Predstojnik Ureda za odnose s javnošću i Galerije Aluminij Darko Juka, u svojoj čestitki novoj predsjednici MH Mostar piše:
- Srdačno, putom Vas, pozdravljajući zasluge i ulogu Vašega prethodnika, poštovanoga gosp. Josipa Muselimovića, ne dvojim kako, s Vašom cijenjenom osobom, dolaze nova vremena čak još i upečatljivijeg rasta, razvitka i njegovanja europske prepoznatljivosti rada MH Mostar, u prvomu redu na tragu i predanju čuvanja hrvatske kulturno-umjetničke baštine hercegbosanskoga, pa i cjelokupnoga podneblja Bosne i Hercegovine.

matica_skupstina_izbor_1

matica_skupstina_izbor_2

matica_skupstina_izbor_3

matica_skupstina_izbor_4

matica_skupstina_izbor_5

matica_skupstina_izbor_6

matica_skupstina_izbor_7

matica_skupstina_izbor_8
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP