Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti Razgovor: prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, predsjednica Matice hrvatske Mostar
Razgovor: prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, predsjednica Matice hrvatske Mostar
Srijeda, 30. travnja 2014.
ljerka_intervju_1aMOSTAR – SREDIŠTE KULTURE IDUĆIH MJESEC DANA

Večeras počinju XVI. Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2014. Svečano otvaranje predviđeno je u 18.30 u Galeriji kraljice Katarine, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače.

Tim povodom razgovaramo s prof.dr. sc. Ljerkom Ostojić, predsjednicom Matice hrvatske Mostar, rektoricom Sveučilišta u Mostaru i dop. članicom Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Prof.dr. Ostojić, što nas očekuje na večerašnjem otvaranju?
- Mostarsko proljeće 2014. počet ćemo svečanim programom u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru i to otvaranjem prestižne izložbe trolista mostarskih umjetnika – Florijana Mićkovića, Jusufa Juse Nikšića i pokojnog Krešimira Ledića. Dane Matice hrvatske otvorit će predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gosp. Vjekoslav Bevanda, a ovogodišnja manifestacija odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Saveza europskih festivala – EFA-e - gosp. Darka Brleka koji je, iz Bruxellesa, uputio čestitku našem festivalu. Svečanost otvaranja izravno će prenositi BHRT, a gosp. Dževdet Tuzlić, urednik Programa za kulturu BHRT-a, kao i svake godine, imat će izravno javljanje u program sa svojim gostima. Nadamo se da će i ovogodišnji Dani Matice ispuniti očekivanja.

Nakon otvaranja, slijedi i svečani koncert klape Hrvoje...
- Upravo tako. Od 20 sati, svi zajedno, u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, uživat ćemo u koncertu klape Hrvoje i njihovih gostiju. Naime, Hrvatsko glazbeno-pjevačko društvo Hrvoje, u čijem sklopu djeluje i ova klapa, nedavno je obilježilo 125. obljetnicu od utemeljenja. Tako je otvaranje Dana Matice i svečani koncert Hrvoja, pravi odabir upravo u povodu te obljetnice. Evo, klapa Hrvoje, nakon prošlogodišnje pobjede na Melodijama Mostara, ove je godine osvojila drugo mjesto, dakle – još jedan razlog da zajedno obilježimo sve njihove uspjehe. Kao gosti, nastupit će velika dama dalmatinske glazbe Zorica Kondža uz glasovirsku pratnju supruga Joška Banova, te klape Signum, Ar'ja i Grga. Vjerujemo kako će ovaj klapski uvod biti odličan početak novoga Mostarskog proljeća.

Kakav je program ovogodišnjeg Proljeća?
- Program je, rekla bih, raznovrstan i vrlo bogat. U njemu će, vjerujem, svatko pronaći ponešto za sebe. Od onih najmlađih, preko srednjoškolske i studentske populacije, do, rekla bih, onih najstarijih. Trudili smo se, unatoč teškim i nesklonim vremenima, vremenima pogotovo teškim za umjetnost i kulturu, ne prekinuti naš veličanstveni niz koji smo posložili na ogrlicu od šesnaest godina Matičinih dana u Mostaru. Mislim da smo u tome i uspjeli.

Pogotovo je, rekla bih, bogat kazališno-scenski program. Što nas u tome dijelu očekuje?
- Kazališni program Mostarskog proljeća počinje velikim hitom Teatra Gavran, predstavom Sladoled, u režiji Borisa Svrtana, a s Anom Vilenicom i Mladenom Gavran u glavnim ulogama. Gledat ćemo, već tradicionalno, i naše drage goste iz Banje Luke – Narodno pozorište RS-a s Nušićevom Ožalošćenom porodicom. Stiže nam i Teatar Manje je više s izvedbom mnogonagrađivanog Cyrana, pod redateljskom i scenografskom palicom Ivice Kunčevića i dr. Ive Prlendera, a s Goranom Grgićem i Natašom Dangubić u glavnim ulogama. Tu je i gostovanje sarajevskog Kamernog teatra s predstavom Žaba, NP iz Tuzle s predstavom D. Kovačevića i u režiji Sulejmana Kupusovića – Larry Thomson ili Show must go on. Svakako bih spomenula i šlag na kraju, mjuzikl Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija Jalta, Jalta. Ovom poslasticom bit će spušteni zastor na 16. dane Matice hrvatske. Osim kazališnog programa spomenula bih uvijek atraktivan koncert Gibonnija, Matije Dedića, Marka Ramljaka i ansambla Black Coffee, kao i zanimljivu izložbu fotografija - Bosna i Hercegovina – zemlja i njezino blago, autora – oca Zvonke Martića i fotografa Jasmina Fazlagića. Tu je i promocija monografije o Đeli Jusiću te nastup ansambla Lado.

I ove godine njegujete suradnju s mladima, studentima, te umjetnicima s ovih prostora ili onima koji potječu odavde, ali su ih životni i profesionalni putevi odveli drugdje.
- Upravo tako. Prije svega, istaknula bih koncert Akademskog zbora Pro Musica i gostiju sa zborovođom i voditeljem projekta don Draganom Filipovićem. Tu je i predstava Dramske skupine Filozofskog fakulteta u Mostaru – Plautov Škrtac te monodrama našega mladog nadarenog glumca Ive Krešića Otirač s kojom će gostovati i u Bugojnu. Glasovirsko-violinski recital priredit će i naš talentirani Mostarac Igor Tatarević zajedno s Ivanom Duvnjak, a tu je i promocija monografije o primadoni, Mostarki, Blaženki Cigić Milić – Život kao bajka. Imamo i izložbu slika i skulptura bračnoga para – Dragane Nuić-Vučković i Nikole Vučkovića, promociju knjige akademika Veselka Koromana, predstavu Šerifa Aljića, izložbu Arlete Ćehić.

Prvi put Matica hrvatska Mostar ove godine radi koprodukciju s Hrvatskim narodnim kazalištem. Nakon prošlogodišnje produkcije plesne predstave za djecu Aladinova čarobna svjetiljka, Matica hrvatska Mostar, dakle, ostaje u „proizvodnji“.
- Tako je. Produkcije i koprodukcije su naša budućnost. Zahvaljujući razumijevanju novoga ravnatelja HNK Mostar gosp. Ivana Vukoje, s radošću smo se upustili u zajednički projekt - koprodukciju predstave – Ljepotica iz Leenanea, a riječ je o premijeri HNK na Proljeću. Režiju potpisuje Segor Hadžagić, mladi nadareni redatelj pred kojim je, vjerujem, sjajna budućnost.

Spomenuli ste i prošlogodišnju produkciju dječje plesne predstave Aladinova čarobna svjetiljka. Što nas očekuje ove godine u dijelu programa namijenjenom djeci?
- Imat ćemo Dječje dane koji će trajati cijeli tjedan, a pod producentskim vodstvom dr. Žane Mrkonjić. U sklopu njih, a u suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, pod vodstvom mr. art. Vesne Sušac, svaku večer bit će organizirane dječje likovne radionice. Taj dio završit ćemo izložbom dječjih radova s radionice, potom izložbom ilustracija mr.art. Kristine Ćavar i promocijom zbirke pjesama Ružice Zeljko - Za tvoj osmijeh, dijete. ŠPK Erigo–D iz Mostara priređuje plesnu predstavu za djecu Bijeli svijet, šareni svijet, prema djelu poznatog bh. pisca Šime Ešića.

Kao što ste spomenuli na početku, Dane Matice počinjete izložbom trojice mostarskih umjetnika među kojima je i pokojni Krešimir Ledić. No, ove ste se godine uključili u još jedan događaj posvećen velikom umjetniku…
- Da, suorganizatori smo prve Likovne kolonije Krešimir Ledić koja se održava u organizaciji Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. To je još jedan projekt koji radimo sa Sveučilištem, a vrijednost mu je tim veća što se radi o hommageu jednom uistinu velikom umjetniku i čovjeku koji je itekako ostavio traga na ovim prostorima. Mi, kao Matica hrvatska Mostar, ponosni smo na tu činjenicu.

Iz kojih sve zemalja ove godine stižu umjetnici?
- Dakle, uz umjetnike iz cijele BiH i Republike Hrvatske, tu su i umjetnici iz Republike Turske, gitarski ansambl Mavi Siyah, koji smo doveli na Dane Matice zahvaljujući suradnji s Generalnim konzulatom Republike Turske u Mostaru, te umjetnici iz Španjolske s plesno-glazbenim spektaklom – Flamenco arrabalero. Moram napomenuti da u Donizzetijevoj operi Il campanello u izvedbi Opere bb iz Zagreba, uz mostarske simfoničare, sudjeluju i glazbenici iz Zagrebačke, Beogradske i Ljubljanske filharmonije, čime se nastavlja prošle godine započeta suradnja, a koju je inicirao gosp. Miljenko Puljić. Dakle, Mostarsko proljeće i ove godine ima međunarodni predznak i cilj nam je održati se u krugu značajnih europskih festivala.

S obzirom na teška vremena i lošu financijsku situaciju, kako ste uspjeli namaknuti sredstava za ovogodišnju manifestaciju.
- Nije bilo nimalo lako. Srećom, tu je nekoliko naših vjernih sponzora koji nas prate, iz godine u godinu – HT Eronet kao generalni sponzor; Hypo Alpe Adria Bank, JP Elektroprivreda HZ HB, UniCredit Bank, Podravka, Importanne Resort, Alfa Therm. Apliciramo na sve natječaje, borimo se. Tu su i sredstva od natječaja Federalnog ministarstva kulture i sporta i Vijeća ministara BiH, tj. Ministarstva civilnih poslova BiH, a očekujemo i pozitivne vijesti od Državnog ureda za Hrvate izvan RH na natječaju za projekte Hrvata izvan RH. Optimisti smo. Nismo od jučer. Stekli smo ugled, ime. Imamo puno prijatelja koji pomažu. Evo, Grad Zagreb, zahvaljujući našem prijatelju i članu našega Festivalsog vijeća gosp. Ivi Prlenderu, dovodi mjuzikl Jalta, Jalta u grad na Neretvi. Na nama je obveza osigurati im smještaj. To je velika stvar. Aplikacije koje za sudjelovanje na našem festivalu stižu iz svih dijelova svijeta, potvrđuju nam da smo se, kao festival, učvrstili na kulturnom zemljovidu Europe.

Je li teško i zahtjevno organizirati jednu ovakvu manifestaciju kroz koju prodefilira na stotine umjetnika, isto toliko zahtjeva, prohtjeva, želja.
- Nije lako. No, uz tim suradnika kakve imam u Matici hrvatskoj Mostar, rekla bih – nema zime. Veliki doprinos i dalje daje naš dosadašnji predsjednik, danas predsjednik Festivalskog vijeća i počasni predsjednik MH Mostar gospodin Josip Muselimović. Svatko u našem timu ima svoj zadatak i sve funkcionira poput švicarskog sata. Ne bismo drukčije našu manifestaciju održali ovako kvalitetnom već 16. godinu zaredom.

Kome će ove godine pripasti priznanje Kristalna matica i Zlatna povelja s imenom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja?
- Predsjedništvo Matice hrvatske Mostar jednoglasno je odlučilo da to bude dr. Ivo Prlender, bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara, zapravo – i jedan od pokretača ovoga festivala, danas član našega Festivalskog vijeća. On nas ne zaboravlja. On je uvijek tu i njegov je doprinos našem festivalu golem i nemjerljiv.

Što biste još poručili za kraj našim čitateljima?
- Dani Matice hrvatske su tu i za vas. Dođite, budite s nama dijelom ovih prekrasnih kulturnih zbivanja u našem gradu. Svi zajedno, možemo napraviti i bolji i veći festival kojim ćemo se još više ponositi. Dobro nam došli!

Misijana Brkić-Milinković/Večernji list
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP