Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti U Zagrebu posebno predstavljen Ogranak MH u Mostaru
U Zagrebu posebno predstavljen Ogranak MH u Mostaru
Četvrtak, 12. veljače 2015.
dani_matice_zg_1aU Zagrebu je, prigodnim programom, svečano obilježen Dan Matice hrvatske. Svečanost je otvorio akademik Stjepan Damjanović, predsjednik MH, a nazočnima su se obratili predsjednici HAZU-a Zvonko Kusić i Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač.


Uz predstavljanje književnih izdanja Središnjice, ove je godine Ogranku MH u Mostaru pripala posebna čast predstaviti se na ovoj značajnoj prigodi.
O Matičinom ogranku i njegovom djelovanju – festivalu Mostarsko proljeće-Dani Matice hrvatske, nakladničkoj djelatnosti – časopisima Motrišta, Suvremena pitanja, Cvitak i Školarac te ostalim aktivnostima, nazočnima je, uime predsjednice i počasnog predsjednika – prof. dr. Ljerke Ostojić i Josipa Muselimovića, govorio član Predsjedništva MH Mostar i glavni urednik Motrišta Miro Petrović.

- Ponosni smo nositelji Zlatne povelje Matice hrvatske koja je Mostarskom proljeću dodijeljena za najbolji kulturni događaj u povijesti Matice, na Glavnoj skupštini u Varaždinu, 2006. godine. Naš najznačajniji projekt jest međunarodna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar, a njezino najveće postignuće je ulazak u  krovnu asocijaciju festivala - Savez europskih festivala (EFA-u) u svibnju 2009. godine. Ponosni smo i na naše časopise Motrišta i Suvremena pitanja, Cvitak i Školarac.  Časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja Motrišta osvojio je nedavno, na Međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu, prvu nagradu kao najbolji časopis u regiji, na što smo posebno ponosni – i ja, kao glavni urednik Motrišta, ali i svi u mostarskoj Matici koji rade na njegovom stvaranju – kazao je  Petrović.

Podsjetio je i na sve spomenike značajnim osobama iz kulture, povijesti, znanosti,…, hrvatskoga naroda koje je u Mostaru podigla Matica:  književniku S.S. Kranjčeviću, Marku Maruliću,  posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini, A.B. Šimiću, nobelovcima Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu u Parku nobelovaca, odvjetniku i književniku Iliji Jakovljeviću, akademiku Ivanu Zovki.

Petrović je najavio i ovogodišnje, 17. po redu Dane Matice, koji će biti otvoreni 20. travnja velebnom izložbom umjetnina iz fundusa Franjevačke galerije u Š.Brijegu, u suradnji s Galerijom Aluminij. Tijekom predstavljanja, nazočni su mogli uživati i u prezentaciji najznačajnijih događanja mostarske Matice na videozidu.

dani_matice_zg_1

dani_matice_zg_2

dani_matice_zg_3

dani_matice_zg_4

dani_matice_zg_5

dani_matice_zg_6

dani_matice_zg_7

dani_matice_zg_8

dani_matice_zg_9

dani_matice_zg_10

dani_matice_zg_11

dani_matice_zg_12
 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP