Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti POEZIJA STARIJA OD NAŠEG VREMENA
POEZIJA STARIJA OD NAŠEG VREMENA
Četvrtak, 05. veljače 2009.

PROMOCIJE U Galeriji kraljice katarine Kosače predstavljena zbirka poezije akademika V.Koromana
poezija1„Stariji od vremena“ - tako je akademik Veselko Koroman naslovio svoju zbirku od 44 pjesme podijeljene u deset pjesničkih ciklusa, koja je, u organizaciji Matice hrvatske Mostar, predstavljena u Mostaru.
- Iznimna nam je čast što upravo ovom promocijom počinjemo naše ovogodišnje aktivnosti, koje će kulminirati 15. travnja, otvaranjem 11. Mostarskog  proljeća - kazao je u pozdravnoj riječi potpredsjednik MH Mostar dr. Slavko Musa.
- Deset Koromanovih pjesničkih ciklusa u ovoj zbirci nazvani su prema 10 božjih zapovijedi: Znao sam samo jednoga Boga, Kadikad, Izgovorio sam Božje ime uzalud, Nisam svetkovao svaki dan Gospodnji, Poštovao sam oca i majku, Nisam ubio, Ne znam jesam li griješio sa ženom, Nisam krao, Nisam svjedočio lažno, Pogledao jesam, kadšto, odabranicu čiju i Srcem, ne poželjeh nikad stvari tuđe. Temeljna zamisao autora bila je - napraviti svojevrsnu poetsku ispovijed kojoj će kao predložak poslužiti upravo 10 zapovijedi - kazala je prof.dr. Perina Meić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Zbirka je naslovljena po zadnjem stihu pjesme Sedmi travnja 1990. koja se nalazi na kraju, a u naslovu je upisan datum Koromanova rođenja.
U slikovitoj interpretaciji, biskup mostarsko-duvanjski mons.dr. Ratko Perić kazao je kako Koroman na pjesnički način ispisuje svoju savjest po Deset Božjih zapovijedi, i to po trostrukom ključu - naslućivanja istine, napipavanja dobrote i nazrijevanja ljepote.
Upravo Deset Božjih zapovijedi, istaknuo je biskup, najmjerodavniji su pokazatelj koliko smo u životu bili dobri, odnosno loši. Sam autor zahvalio je organizatoru, predstavljačima, nakladničkoj kući Alfa koja je objavila knjigu. Ova knjiga, čulo se na predstavljanju, potvrđuje estetsku vjerodostojnost i recepcijsku intrigantnost poetike koja ostaje trajna vrijednost hrvatske literarne baštine, vrijednost za koju se već sada može reći da će biti - starija od našeg vremena.
poezija2
(V.list, MBM)

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP