Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti GODIŠNJA KNJIŽEVNA NAGRADA DHK HB „ANTUN BRANKO ŠIMIĆ“ DODIJELJENA ANTI ZIRDUMU
GODIŠNJA KNJIŽEVNA NAGRADA DHK HB „ANTUN BRANKO ŠIMIĆ“ DODIJELJENA ANTI ZIRDUMU
Subota, 09. svibnja 2015.

simicevi susreti 1a

U prepunoj dvorani Osnovne škole u Drinovcima sinoć su održane završne manifestacije 52. Šimićevih susreta. Književnici su tijekom dana posjetili škole u Grudama, Sovićima i Drinovcima te u njim održali prigodne programe učenicima. Navečer je služena Sveta misa, a nakon toga je održana Svečana akademija.


U sklopu priredbe nazočnima se obratio u ime pokrovitelja izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik dr. Jozo Marić, a nakon njega je prigodno predavanje o djelu Antuna Branka Šimića održao akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. Dodijeljeno je više nagrada mladim pjesnicima (prema uzrastima) koji nisu objavili nijednu knjigu, a zatim je uslijedilo proglašenje dobitnika Književne nagrade „Antun Branko Šimić“ za 2015. godinu koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Predsjednik DHK HB Ivan Sivrić je priopćio Odluku Upravnog odbora Društva da je ovogodišnja nagrada dodijeljena književniku Anti Zirdumu za roman Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914., koji je objavilo poduzeće Dobra knjiga iz Sarajeva 2014. godine. Obrazlažući Odluku Sivrić je istakao kako je autor, kombinirajući dnevničku i epistolarnu formu, uključujući u pripovijedanje znanja o vremenu i ljudima koji su u njemu živjeli te umećući pjesme i tekstove vezane za to vrijeme i ljude koje prikazuje, Anto Zirdum romanom Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914. ostvario zanimljivo djelo lagane čitateljske prohodnosti. Odabravši ovakav umjetnički postupak kojim će kroz dnevničku formu iznijeti događaje, romanopisac je dopustio svojim likovima da govore o vremenu u kojemu su živjeli, omogućio im je da svojim govorom sami sebe karakteriziraju te je time ostvario moderan roman kojim je vjerno oslikao jedno davno, ali prijelomno vrijeme. Zato je zbog aktualnosti i univerzalnosti tema kojima se bavi u romanu postižući pri tome visoku umjetničku vrijednost Upravni odbor DHK HB odlučio Godišnju nagradu „Antun Branko Šimić“ dodijeliti književniku Anti Zirdumu.

simicevi susreti 2

U već tradicionalnom dijelu programa nastupile su pjesnikinje: Marina Kljajo Radić i Miljenka Koštro te pjesnici Tomislav Žigmanov, Dragan Marjanović i Miroslav Mićanović koji su recitirali su svoje stihove.

U sklopu Akademije održan je hommage nedavno preminulom pjesniku Krešimiru Šegi. Posljednji broj (81/82) Motrišta (časopis Matice hrvatske Mostar) posvećen je istaknutom hrvatskom i bh pjesniku i u njemu su objavljeni članci pedeset autora koji su preminulom pjesniku na taj način odali poštovanje. Glavni urednik Motrišta Miro Petrović je održao dirljiv govor o svome prijateljevanju i suradnji sa Šegom, a akademik Josip Muselimović je pročitao svoj članak iz Motrišta koji je posvetio Krešimiru Šegi.

simicevi susreti 3

U programu su sudjelovali: klapa Bratovština i Zbor Osnovne škole A. B. Šimić iz Drinovaca, a na kraju je otvorena izložba likovnih radova grudskih osnovnih škola.
Posebna je zanimljivost što je sav program Akademije uživo prenosila internetska televizija Prvi tv, a program je vodila glumica i profesorica Maja Lasić iz Mostara.
Manifestaciju je uz prigodne zahvale zatvorio Ljubo Grizelj, načelni Općine Grude, koji je ujedno bio i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Šimićevih susreta.

I.S.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP