Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti MOSTARSKO PROLJEĆE Svečano zatvoreni 17. dani Matice u Mostaru
MOSTARSKO PROLJEĆE Svečano zatvoreni 17. dani Matice u Mostaru
Petak, 05. lipnja 2015.
zatvaranje 2015 1a
Velikim koncertom u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače na kojemu su izvedena dva djela – Mozartova Krunidbena misa u C-duru br. 15 KV 317 i Vivaldijeva Gloria RV 589, spušteni su zastori još jednoga Mostarskog proljeća – XVII. Dana Matice hrvatske u Mostaru.


Manifestaciju je, prigodnim govorom, zatvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
- Sretan sam što sam s vama sad u Mostaru. Ja sam dijete ovog kamena, a ponosan sam na taj krš i kamen, ponosan sam na ljude iz Hercegovine, ponosan sam na naše ljude bilo gdje i ponosan sam na naše ljude u Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata.

zatvaranje 2015 2

Tom prigodom Bandiću su uručene i posebne nagrade – Velika povelja Matice hrvatske Mostar i Kristalna matica maestro Vjekoslav Šutej, za dugogodišnju potporu i osobit doprinos programima Mostarskog proljeća. Priznanja su mu uručili rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice hrvatske Mostar prof. dr. Ljerka Ostojić i počasni predsjednik MH akademik Josip Muselimović.

Bandić je zahvalio na priznanjima te istaknuo kako ga sva ta priznanja, kao i Večernjakov pečat koji je dobio, obvezuju i dalje biti tu.
- Nas Hrvata je malo, ali trebamo se držati skupa. Sinergija hrvatskog zajedništva je zalog za bolju budućnost naših ljudi gdje god bili – naglasio je Bandić.

zatvaranje 2015 3

Svečanosti zatvaranja Mostarskog proljeća nazočio je i rektor zagrebačkog Sveučilišta prof.dr. Damir Boras sa suprugom. U Mostar je stigao na poziv rektorice Ostojić te kazao kako se veseli svakome susretu s Hercegovinom odakle je i sam podrijetlom. Svečanom zatvaranju nazočio je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te Ivica lovrić, pročelnik Odjela za kulturu i sport Grada Zagreba.

Na koncertu kojim su završeni ovogodišnji Matičini Dani u Mostaru, nastupile su solistice Ilijana Korać (sopran) i Monija Jarak (mezzosopran) te solisti Stefano Surian (tenor) i Marijo Krnić (bas), uz Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru i Akademski zbor Pro musica i Simfonijski orkestar Mostar. Izvedbom je dirigirao Igor Tatarević, inače Mostarac, koji gradi vrlu uspješnu karijeru u Zagrebu.

zatvaranje 2015 1

- Na najbolji smo način završili i ovogodišnju manifestaciju. Čestitam svim izvođačima – solistima, članovima zborova, Simfonijskog orkestra, dirigentu. Ovaj je koncert bio kruna naših Dana. Koristim ovu prigodu posebno zahvaliti gradonačelniku Bandiću koji je ove i prošle godine osigurao gostovanje kazališta Komedija na Mostarskom proljeću. Podsjetimo, prošlogodišnji smo festival završili mjuziklom Jalta, Jalta, ovogodišnji počeli operetom Spli'ski akvarel. Također želim zahvaliti našem visokom pokrovitelju dr. Draganu Čoviću, članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, čija je potpora Danima Matice ogromna. Također, zahvaljujem i županu splitsko-dalmatinske županije gosp. Zlatku Ževrnji koji je bio pokrovitelj opere Ero s onoga svijeta. Kao što ste mogli vidjeti, podignuli smo ljestvicu vrlo visoko i nadamo se kako ćemo iduće godine našem gradu podariti još mnogo vrhunskih umjetničkih doživljaja – kazala je predsjednica Ostojić.

zatvaranje 2015 4

Sedamnaesta godina ovoga festivala koji je od 2009. u punopravnom članstvu EFA-e, donijela je raznoliku paletu programa među kojima se moglo naći za svakoga ponešto- od djece vrtićke i školske dobi koji su mogli uživati u dječjim danima okrunjenima plesnom predstavom Mala sirena, preko koncerta Natali Dizdar i nekoliko sadržaja upriličenih u suradnji s fakultetima mostarskog Sveučilišta poput likovne kolonije Krešimir Ledić u suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, do sadržaja za ozbiljniju publiku.

zatvaranje 2015 5

U skladu sa svojim predznakom – međunarodni, osim gostovanja umjetnika iz Republike Hrvatske, svojim nastupom ove su godine oduševili kung fu plesači skupine Contemporary Dragon Kung Fu Company iz Kine (u suradnji s Mostarskim teatrom mladih), glazbenici iz Turske – Tanini trio (zahvaljujući Generalnom konzulatu Republike Turske u Mostaru) i američki sveučilišni zbor iz Washingtona American University Chamber Singers.

zatvaranje 2015 6

Ono što posebno vrijedi istaknuti, između ostaloga, bila je i velebna izložba kojom su otvoreni ovogodišnji Dani – 15./25. Viribus Unitis, postavljena u Galeriji Aluminij. Ne bez razloga u medijima je nazvana – izložbom desetljeća u Hercegovini. Njome je, ujedno, obilježena 15. obljetnica postojanja Galerije Aluminij i 25. Franjevačke galerije Široki Brijeg. Upravo iz bogatog fundusa ove galerije koji broji više od 4 500 djela, izloženo je 95 umjetnina vrhunskih majstora likovne umjetnosti. Između ostalih – Delacroixa i Dalija. Izložbu je pogledalo više od 2000 posjetitelja.

zatvaranje 2015 7

zatvaranje 2015 8

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP