Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti MAMMA MIA! – BANDIĆEV DAR DANIMA MATICE I MOSTARU
MAMMA MIA! – BANDIĆEV DAR DANIMA MATICE I MOSTARU
Srijeda, 06. travnja 2016.

ljerka razgovor 1aZa desetak dana, u grad na Neretvi, i ove godine, osamnaesti put zaredom stiže novo Proljeće. Proljeće kulture i umjetnosti. Dani Matice hrvatske počinju 11. travnja i traju sve do 2. lipnja. U tih mjesec i pol dana očekuje nas tridesetak različitih kulturnih događaja – kazališnih, glazbenih, književnih, likovnih, dječjih. 


Tim povodom, razgovarali smo se prof. dr. Ljerkom Ostojić, predsjednicom Matice hrvatske Mostar.  

Prof. Ostojić – je li sve spremno za još jedno Proljeće kulture i umjetnosti u gradu na Neretvi?
U tijeku su posljednje pripreme, premda moram kazati da se Matica hrvatska Mostar počinje pripremati za novo festivalsko izdanje čim jedno završi. Tako, zapravo, pripreme traju cijelu godinu, a posljednjih mjesec dana su intenzivirane – dogovara se protokol svečanosti otvorenja, govornici, program, šalju se pozivnice. Na sreću, mi već imamo jednu staru uigranu ekipu, tako da sve to, rekla bih, prolazi bez većeg stresa.

Otvaranje ovogodišnjih Dana Matice uvertira je Večernjakovu pečatu koji će se, također, dogoditi 11. travnja.
Tako je. Svečano otvaranje Dana Matice planirano je u 17.00 u galeriji kraljice Katarine Kosače i  to otvaranjem izložbe iz fundusa Kosače pod nazivom Kosača: zaboravljena zbirka. Riječ je o više od stotinu umjetničkih djela renomiranih umjetnika iz BiH i susjednih zemalja. Ovaj  fundus umjetnina čine tri zbirke: kolekcija Save Neimarevića, ostavština akademika Nedeljka Gvozdenovića i zbirka umjetnina galerije čiji značajan dio predstavlja ostavština  gđe. Josephine Lefevre, udovice hrvatskog slikara Milivoja Uzelca. Moram istaknuti iznimnu suradnju s ravnateljem Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače gosp. Danijelom Vidovićem koji je pokazao izniman sluh za suradnju s Maticom hrvatskom Mostar. Nakon svečanosti otvorenja Mostarskog proljeća koje će izravno prenositi BHRT na čelu s urednikom Dževdetom Tuzlićem, slijedi predah, a onda ćemo svi zajedno u veliku dvoranu gdje nas čeka Večernjakov pečat.

Ono za što vlada najveće zanimanje svakako je mjuzikl Mamma mia! u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Ako se ne varam, radi se o financijski jako zahtjevnom i skupom projektu i mostarska publika će ga vidjeti zahvaljujući Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću.
Mamma mia! je svjetski poznati mjuzikl koji će napokon vidjeti i mostarska publika. No, kao što ste rekli, da nema grada Zagreba i našeg osvjedočenog prijatelja gradonačelnika Milana Bandića, teško da bismo mogli to financijski iznijeti. Dakle, Grad Zagreb plaća honorare i dnevnice, prijevoz, a mi smo na sebe preuzeli troškove smještaja i tehnike. Da se razumijemo, i to iziskuje jako puno novca, ali nadamo se da ćemo, uz pomoć naših sponzora i donatora to uspjeti pokriti. Ovdje bih istaknula i potporu splitsko-dalmatinskog župana gosp. Zlatka Ževrnje koji već, evo, par godina daje potporu Danima Matice u Mostaru.

Što biste još izdvojili od ovogodišnjih programa?
Tu je koncert Matije Dedića i prijatelja – U slavu Arsenu, nekoliko dobrih predstava iz Zadra, Banje Luke, Beograda, Zagreba, Karlovca… Glazbena poslastica – koncert Lovre Pogorelića, predstava Voz s Vojom Brajovićem i Sergejom Trifunovićem, balet Narodnog pozorišta Sarajevo – Mare nostrum. Tu je izložba slika Josipa Škerlja, fotografija – Ćire Raiča, programi koje realiziramo u suradnji s Veleposlanstvom Republike Austrije u BIH i Generalnim konzulatom Turske u Mostaru. U Čapljini će, u okviru Mostarskog proljeća, gostovati predstava Jakova Sedlara – Ana Frank, u izvedbi kazališta Trešnja.

Visoki pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH. S tim u vezi bit će priređena predavanja i predstavljanja knjiga nekoliko akademika, te simpozij o demografskom pitanju Hrvata u BiH… Ovdje se na poseban način uključilo i Sveučilište, posebno Filozofski fakultet koji je i suorganizator ovih zbivanja.
Naravno, cilj i jest povezivanje svih kulturnih i obrazovnih institucija hrvatskoga naroda u BiH s, dakako, poštivanjem različitosti i drugih. Organizirat ćemo, zahvaljujući i potpori Filozofskog fakulteta, predavanja uglednih akademika – Luke Paljetka, Šimuna Muse, Ive Prlendera, Stjepana Krasića, promocije knjiga akademika Jakova Pehara i Josipa Muselimovića, još neke promocije, ali i simpozij koji će se održati na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru – Demografsko pitanje Hrvata u BiH.

I ove godine bit će održana Likovna kolonija Krešimir Kreša Ledić. Glavnu riječ oko ovoga projekta vodi Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.
Pokojni prof. emeritus Krešimr Ledić živi na ovakav način kroz spomen njegova imena i umjetnost njegovih kolega.
Ovogodišnja tema likovne kolonije je Antun Branko Šimić, s podtemom Ekspresionizam Hercegovine (kamen, krš, maslina, loza, šipak, smokva, Neretva).

U sklopu likovne kolonije bit će priređen i poseban program za najmlađe…
Da. Bit će održana likovna radionica za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola o istoj temi. Likovno-kreativna radionica bit će otvorena prigodnom prezentacijom književnice Sonje Jurić o liku i djelu našeg velikog pjesnika. Daroviti učenici, ljubitelji poezije i likovne umjetnosti, stvarat će radove inspirirane poezijom A. B. Šimića uz stručno vodstvo mr. art. Vesne Sušac i profesorice Anele Korać kao i uz pomoć studenata 3. i 4. godine studija Razredne nastave. Učenici će imati prigodu upoznati i akademske umjetnike i njihov rad prilikom stvaranja umjetničkog djela.
Ostvarenja umjetnika kao i učeničke radove izložiti ćemo na zajedničkoj radnoj izložbi u subotu, 7. svibnja 2016. u Kampusu u Rodoču kao i na svečanoj izložbi u Galeriji kraljice Katarine Kosača 29. rujna u okviru kulturne manifestacije Jesen na FPMOZ-u.

Je li bilo teško zatvoriti financijsku konstrukciju Dana Matice? Tko su glavni sponzori, donatori?
To i jest najzahtjevniji dio manifestacije i na svu sreću, još imamo potporu nekih gospodarskih subjekata i ministarstva poput Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova BiH, HT Eroneta koji je naš generalni sponzor, JP Elektroprivreda HZ HB, Croatia osiguranja, Hypo Banke, AlfaTherma i svih onih dobrih ljudi koji su prepoznali značaj naše manifestacije i kojima bih ovom prigodom posebno zahvalila. Hvala i medijima koji nas prate, posebno Večernjem listu, Prvom.TV, Mostarskoj panorami i BHRT-u, koji nas uistinu prate na najbolji mogući način. A medijska potpora itekako je važna.

Osamnaeste Dane Matice otvorit će ministrica kulture Zora Dujmović.
Da, ministrica Zora Dujmović pokazala je izniman sluh i zanimanje za našu manifestaciju i njezina nam je potpora iznimno važna. Koristim ovu prigodu posebno joj zahvaliti na tomu te kazati kako smo uputili zamolbu da upravo ona svečano otvori ovogodišnje Dane matice.

Vremena su teška. Posebno za kulturu. Hoće li se Mostarsko proljeće uspjeti održati?
Nadamo se i čvrsto vjerujemo u to da hoće. Vjerujemo kako će ubuduće biti još više sluha za našu i slične manifestacije jer bi kultura trebala biti jedan od temeljnih stupova razvitka svakoga naroda. Također, moram napomenuti da smo mi jedan od rijetkih festivala iz okružja član Saveza europskih festivala čime se iznimno ponosimo. Na nama je opravdati povjerenje koje nam dajete. I na kraju, pozvala bih sve čitatelje Večernjeg lista da odaberu ponešto iz bogatog programa ovogodišnjeg Mostarskog proljeća, dođu i budu nam potpora. Dobro nam došli.

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP