Matica hrvatska Mostar

20 godina Mostarskog proljeća
You are here: Početna Najave Najave NAJAVA ZBIVANJA: U utorak predavanje akademika Luke Paljetka
NAJAVA ZBIVANJA: U utorak predavanje akademika Luke Paljetka
Petak, 15. travanj 2016. 10:54

paljetak najava 1aU sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u utorak, 19. travnja u 11 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (amfiteatar Vjekoslav Klaić, dvorana br. 13), bit će održano predavanje akademika Luke Paljetka o temi Poezija A.B. Šimića. suradnji s  Filozofskim fakultetom i Hrvatskom akademijom za znanost i umjetnost u BiH. 

Luko Paljetak, hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih prevedenih knjiga, zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija.

Rodio se i odrastao u Dubrovniku, u kojemu živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zadru, gdje je kasnije i radio kao asistent.

Bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka te jedan od urednika Zadarske revije. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Vrstan je prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Između ostalih, preveo je i neka od djela Chaucera, Shakespeara, Byrona, Wildea, Joycea i Prešerna. Preveo je (zajedno sa Zlatkom Tomičićem) i zbirku pjesama makedonskog pjesnika Konstantina Miladinova.

paljetak najava 2

Stalni je član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Urednik je časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica hrvatska Ogranak Dubrovnik.

Mnoge su od njegovih pjesama uglazbljene i postale nezaobilazan dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volimNa Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge).

 

jigolo sitesi jigolo ajansı

Generalni sponzor

eronet

GENERALNI SPONZOR

Sponzori

ep 2

VISOKI POKROVITELJ MOSTARSKOG PROLJEĆA 2017.

Grb rhSredišnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

FMKS
MCP
VLADA HNZ

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama


izmir jigolo sitesi