Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti ČAPLJINCI U PREPUNOJ DVORANI PLJESKOM ISPRATILI ANU FRANK
ČAPLJINCI U PREPUNOJ DVORANI PLJESKOM ISPRATILI ANU FRANK
Petak, 06. svibnja 2016.

U prepunoj čaplana frank 1ajinskoj dvorani kina Mogorjelo u kojoj se tražilo mjesto više, u sklopu Mostarskog proljeća 2016., a u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Akademija-Čapljina i Matice hrvatske, odigrana je predstava, autorski projekt proslavljenog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara – „Ana Frank“.


Odličan odziv publike, prijem u Čapljini i dugotrajni pljesak, oduševili su mladu glumicu Karlu Brbić koja je utjelovila židovsku djevojčicu Anu Frank, čiji je Dnevnik, nakon Biblije, postao najtiskanija i najprodavanija knjiga na svijetu.

Kombinirajući dokumentarističku građu u filmu u kojemu je narator Joško Ševo, i trenutke iz života djevojčice Ane koja - o svemu što ju intrigira i zanima - razgovara sa svojom izmišljenom prijateljicom-dnevnikom Kiti, u predstavi s minimalističkom scenografijom – stolicom, stolom i jednim koferom, gdje je naglasak na Aninim promišljanjima i faktografskim činjenicama, Sedlar je podsjetio na vrijeme holokausta i stradanja Židova u Drugome svjetskom ratu.

ana frank 3

U filmu koji prati predstavu pojavljuje se i proslavljeni hrvatski filmaš i oscarovac Branko Lustig, snimljen u koncentracijskom logoru Bergen Belsenu, na mjestu gdje su Ana Frank i njezina sestra Margot umrle od tifusa, u ožujku 1945.
Ana je htjela, kad odraste, postati novinarka i spisateljica. Njezinu želju je, nakon rata, ispunio jedini preživjeli iz obitelji Frank, otac Otto, kada je objavio Annnin dnevnik pod nazivom “Tajno skrovište”.

- Zanimljivo je da ovu predstavu kazalište Trešnja u Čapljini igra upravo danas (5. svibnja, op.a.), kada se ove godine u cijelome svijetu slavi Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta. Iznimno nam je drago što smo se povezali s Maticom hrvatskom Mostar i njezinim festivalom te se nadamo da će se naša suradnja nastaviti i iduće godine. Inače, zahvalio bih i Općini Čapljina na potpori kao i hotelu Mogorjelo i restoranu San Marino koji su ugostili naše drage prijatelje iz kazališta Trešnja – kazao je, uime Akademije, fra Mile Vlašić.

Glumica Karla Brbić, stalna članica kazališta Trešnja, otkrila nam je i svoju poveznicu s Bosnom i Hercegovinom – mama joj je iz Sarajeva, a u Čitluku ima rođake. Posebno su je oduševila djeca koja su predstavu pratila iz prvoga reda.

- Bili su predivni … Cijelu su predstavu pogledali u dahu. Nisu ni trepnuli – kaže nasmiješena Karla te objašnjava kako je predstava ponajprije namijenjena najmlađima koji Dnevnik Anne Frank imaju i u školskoj lektiri.

Voditeljica marketinga kazališta Trešnja Kristijana Kristijana Ferderbar Bućan kaže da je bila ugodno iznenađena kada je vidjela prepunu dvoranu.
- Sjajna ste publika i domaćini. Obišli smo Mostar, Čapljinu, baš smo uživali… Očekuju nas gostovanja u Sarajevu, u tamošnjem Pozorištu mladih, u Ljubljani, te u Poljskoj, a s ovom smo predstavom gostovali u Tel Avivu gdje smo izvrsno primljeni. Hvala Matici hrvatskoj i Akademiji i radujemo se nekoj novoj suradnji.

ana frank 1

ana frank 2

ana frank 4

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP