Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna
NAJAVA ZBIVANJA: Predstavljanje knjige „Kraljevska gozba“
Ponedjeljak, 09. svibnja 2016.

kraljeva gozba 1a


U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u utorak, 10. svibnja 2016. u 19 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače (gornja dvorana/ amfiteatar), bit će predstavljena knjiga Emila Raspudića „Kraljevska gozba“.O Kraljevskoj gozbi
Priče u ovoj knjizi namijenjene su, prije svega, mladim čitateljima, a zasnovane su na povijesnoj podlozi s naših bosanskohercegovačkih prostora. Najprije se to odnosi na priču-esej - Tvrtko I. Kotromanić u Brotnju.

- Za tu priču istražio sam mnoge relevantne povijesne dokumente te sam jedan isječak iz života bana, kasnije kralja Tvrtka, utkao u ovu priču - zapisao je u predgovoru autor Emil Raspudić. Divio se ban Tvrtko prvim dojmovima pitomog Brotnja, a posebno se čudio lampionima pored ceste. Takvo što još nigdje nije doživio. Povorka je u sam sumrak stigla u Suhu. Bana i njegovu pratnju dočekalo je puno broćanskog naroda... Poznato je da se vinova loza uzgajala u ovim krajevima još od doba Ilira i Rimljana. Turski pisac Evlija Čelebija piše o tisućama vinograda oko Mostara... U tom trenutku ban Tvrtko odjednom diže ispred sebe veliki pehar vina i povika: Evo, popij ovaj pehar vina, u dobru volju, moj Držislave. Ovakvog vina nikad nisi pio. Ove ljepote nema nigdje na svijetu..., dojmilo se kralja.

U drugom poglavlju - Takum duhana, u dvanaest priča, opisan je svakidašnji, veoma teški, ali sadržajni život naših predaka od prije pedesetak i stotinu godina.
I na koncu, treći dio donosi Priče za laku noć, pregršt zanimljivih priča za najmlađe. Sve priče u knjizi ilustracijama je obogatio akademski slikar Dalibor Dado Pehar. Knjiga ima nešto više od 160 stranica, tvrdog je uveza, a izdana je u nakladi Matice hrvatske Čitluk.

kraljeva gozba 2

(O. Cvitković, Večernji list)

 

izmir jigolo sitesi