Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna
NAJAVA ZBIVANJA: Koncert Lovre Pogorelića
Utorak, 17. svibnja 2016.

lovro pogorelic 1aU sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. Dana Matice hrvatske, u srijedu, 18. svibnja 2016. godine u 20 sati, u Galeriji kraljice Katarine, bit će priređen koncert pijanista Lovre Pogorelića.

Sponzor večeri je JP Elektroprivreda HZ HB.
Ulaz je slobodan.

 

PROGRAM:

J. Slavenski:
Sonata, op.4
Adagio religioso
Allegro pastorale

F. Chopin:
Prva balada u g-molu, op.23
Druga balada u F-duru, op.38
Treća balada u As-duru, op.47
Četvrta balada u f-molu, op.52

 FOTOGRAFIJE:  www.lovropogorelich.net

Od svoje sedamnaeste godine LovroPogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao „Pijanističku meditaciju“ i istaknuo „...istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog 'simbolista' Skrjabina (5. Sonata)“.

lovro pogorelic 2

Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem  Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti propraćen je riječima:
“Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, - njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to je zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova. “

  1. Kovács, Eozin magazine, Pečuh, dok je za turneje po Japanu 2012. zapisano:

“...On je krupan čovjek i svira s punim udarom, iako nalazim profinjenost u njegovom zadivljujućem zvuku...” K. Michishita, Let's Enjoy Tokyo, 5 najboljih koncerata u 2011., te:
“...Njegova izvedba je ekstremno bogata i raznovrsna a vještina njegovih ruku je neiscrpna. Vizualno, kao blistavi kristali i moćno kao prašina u zraku.  Potpuno sam zadivljena ogromnom širinom dinamičke skale i njegovim kapacitetom u okretnosti pokretne snage logičkog sklada. Njegov rad sadrži mnogo ekscentričnih faktora, ipak svaki djelić zvuka je gladak i blistav kao baršun ...” K. Fushhiya, www.jazztokyo.com.

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije “... pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima...” (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan).

Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran.
U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear.

U proljeće 2012. na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića.  HRT snimila je portret Lovre Pogorelića još 1993., a pretprošle godine intervjuirala ga je u emisiji Knjiga ili život.
Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Zagreb, utemeljitelj i umjetnički direktor PagArtFestivala.

Nina Pogorelić

 

izmir jigolo sitesi