Matica hrvatska Mostar

bener najava 2019
You are here: Početna
NAJVA ZBIVANJA: Zatvaranje Dana Matice i balet Mare Nostrum
Srijeda, 01. lipanj 2016.

 

U četvrtak, 2. lipnja 2016. u 20 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače bit će upriličena kratka svečanost zatvaranja Mostarskog proljećA 2016. i tom prigodom nazočnima će se obratiti predsjednica MH Mostar prof. dr. Ljerka Ostojić.
Nakon toga, u spektakularnoj završnici, slijedi balet Narodnog pozorišta Sarajevo - Mare Nostrum (J.M. Kühnel, C.V. Gluck, G.B. Pergolesi, W.Fandrich), koreografa Davidea Bombane.

Sponzor večeri je Hypo Alpe-Adria-Bank, a ulaz – 10 KM.O BALETU:

Prošloga ljeta, prvi put sam došao u Sarajevo. Bio sam fasciniran harmonijom različitih zdanja, džamijama, sinagogama, crkvama. Napunili su mi srce iskrena otvorenost i toplota ljudi, usprkos turbulentnoj i teškoj prošlosti koju su imali. U životu sam se godinama susretao sa različitim kulturama koje žive jedne pored drugih i uzajamno se prihvaćaju. Zar ne možemo svi jednog dana prezreti povijesno različite dogme i svladati strah i nepovjerenje od “drukčijih”? Inspiracija za moj novi balet dolazi s ovom nadom, iako sadašnjost, sudeći po onome što se danas u svijetu događa, dokazuje suprotno: neiskrenost, konzervatizam i netolerancija kao da nemaju kraja. Dobio sam predivan CD, po imenu Mare Nostrum (Naše more), na kojem sjajni Jordi Savall, sa svojim inspirativnim ansamblom glazbenika i pjevača, izvodi različite stare melodije i pjesme, sve tri monoteističke religije Mediterana.

Ove davne melodije, tako različitog podrijetla i tako harmonične kada su zajedno, na ovaj ili onaj način, duboko nas pokreću i dodiruju naša srca. Glazbena podloga uz već izabranu, dijelovi su glazbe skladatelja XVIII. stoljeća (Pergolesi, Gluck, Kühnel). Ova glazba, po mom mišljenju, po svojoj atmosferi i zvuku upotpunjuje glazbu Mare Nostrum i odgovara dramaturgiji Baleta. Ono što ćemo čuti kao suvremeni zvuk i što čini vezu među baletnim scenama je glazba švicarskog skladatelja Waltera Fähndricha.

Davide Bombana

 

jigolo sitesi jigolo ajansı

Generalni sponzor

logo CO 2018

Sponzori / pokrovitelji

eronet

ep 2


VISOKI POKROVITELJI MOSTARSKOG PROLJEĆA 2018.

Kolinda Grabar-Kitarović
predsjednica Republike Hrvatske

dr. Dragan Čović
hrvatski član Predsjedništva BiH

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama


izmir jigolo sitesi