Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti SJEĆANJE NA FRA JOZU PEJIĆA: Posveta franjevcu velikanu
SJEĆANJE NA FRA JOZU PEJIĆA: Posveta franjevcu velikanu
Srijeda, 20. srpnja 2016.

fra jozo pejic sjecanje 1a

Slavljenjem svete mise i posjetom grobu fra Joze Pejića u Širokom Brijegu je održan program pod nazivom “Život i djelo fra Joze Pejića” - sjećanje na ovog širokobriješkog franjevca koji je za života dao veliki obol kulturi Hercegovine. Tom prigodom, a na poticaj vodstva Matice hrvatske - Ogranak Mostar upriličen je susret u počast fra Jozi u Franjevačkoj galeriji koja izlaže pod nazivom “Radost zahvalnosti”

dio slika, crteža i grafika što ih je s ispisanim posvetama dobivao za svoj imendan pokojni fra Jozo Pejić, piše Večernji list BiH. 

Autor izložbe mr. Josip Mijić zaslužuje priznanje što je u kratkom vremenu uspio prirediti izložbu koja promiče likovnost i, možda još i više, onu čovječnu i duhovnu stranu ljudskoga života.


Darovi od srca
- Hvala Bogu, tih radova ima podosta te se mogao napraviti dobar izbor, što ne znači da i neuvršteni radovi nemaju umjetničku vrijednost. I radovi studenata prve i druge godine studija imaju svoju vrijednost jer su dar od srca, jer su na njima rukom ispisane posvete, u neku ruku, uosobljenje mladih ljudi i ovjekovječenost njihove zahvalnosti.

A nije dug put od iskrene zahvalnosti Bogu i ljudima za sve primljeno do utemeljene životne radosti. Stoga ovu izložbu nazivamo: “Radost zahvalnosti” - napisao je umjetnički voditelj Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić o izložbi, vjerujući kako će izložba biti dobro primljena.
Okupljenim štovateljima fra Joze Pejića s nekoliko riječi obratili su se i fra Tomislav Puljić, fra Petar Krasić, dr. sc. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, akademik Mladen Bevanda, akademik Josip Muselimović i fra Vendelin Karačić.

- Fra Jozo nije bio samo izvana odjeven franjevačkom haljinom, nego i iznutra ispunjen franjevačkim duhom kojim je volio malog čovjeka i nesebično mu se darovao. Bio je fratar kakvog pamte stoljeće u BiH, koji je živio sa svojim narodom i svega mu sebe davao. Zbog toga je bio iznimno cijenjen - rekao je Krasić nabrajajući mnoge ostavštine iz kultura i graditeljstva.

Na rektoricu Ostojić fra Jozo je ostavio dojam skromnog čovjeka koji ni po čemu nije odavao svoje iznimne doprinose, kako one iz oblasti kulture, tako i druge.
Njegove duge stiske ruke te široki osmijeh dr. Ostojić će pamtiti do kraja života.
Govoreći o fra Jozi, akademik Bevanda je istaknuo koliko je on doprinio promidžbi kulturnih zbivanja u Hercegovini.

Najposjećenija izložba
- Najposjećenija izložba u Sarajevu bila je upravo ona u povodu desete obljetnice ALU u Širokom Brijegu. Bili su to izlošci studentskih radova. Do te izložbe se o širokobriješkom ALU govorilo o sumnjivoj kvaliteti.
Međutim, nakon toga o njemu se govorilo s poštovanjem - istaknuo je akademik Bevanda.

fra jozo pejic sjecanje 1

fra jozo pejic sjecanje 2

fra jozo pejic sjecanje 3

fra jozo pejic sjecanje 4

TEKST I FOTO: Pero Zelenika/Večernji list BiH

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP